Este o adaptare după prăjitura Greta Garbo, dar pentru că nu am respectat întocmai rețeta clasică, am denumit-o pe a mea „Prăjitura cu foi și gem de prune”. Este foarte bună și spornică.
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 750 g făină
  • 250 g unt(82%)
  • 250 g smântână(20%)
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • 1 plic drojdie uscată (7 g)
  • un praf sare
  • Pentru umplutură:
  • 800 g gem de prune
  • 200 g nucă
  • 50 g zahăr tos
  • un praf scorțișoară
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 50 ml lapte
  • 25 g unt
  • 1 linguriță zahăr
  • nucă măcinată pentru decor
Porții: 20 Dimensiuni tavă: 28/40 cm; Timp de preparare: 50 minute
Mod de preparare
Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, apoi adăugăm ouăle, smântâna, coaja și esența de lămâie și omogenizăm bine compoziția.
Încorporăm apoi, treptat, făina amestecată cu drojdia uscată.
Obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 15 minute, apoi îl împărțim în patru părți egale.
 Întindem prima foaie de aluat în tava unsă cu ulei și tapetată cu zahăr, o ungem cu gem, presărăm nuca amestecată cu zahăr și scorțisoară, apoi întindem cea de-a doua foaie de aluat, iar gem și nucă și tot așa, ultima foaie rămânând neunsă.
Înțepăm din loc în loc cu o furculiță, foaia de deasupra și coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Pentru glazură, rupem ciocolata în bucăți și o adăugăm într-un vas pe foc, împreună cu restul ingredientelor.
Amestecăm continuu până când toate ingredientele se diluează și se omogenizează și turnăm imediat glazura fierbinte, peste prăjitura ușor răcită.
Presărăm imediat nuca măcinată amestecată cu un praf de scorțișoară și lăsăm prăjitura să se răcească și glazura să se întărească, apoi o porționăm.
Este tare bună și aromată acestă prăjitură cu foi și gem de prune.
Să vă fie de folos!
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
guguluf-banane-5
Chec-aperitiv-mozaic-8
Ciorba-dulce-picanta-cu-ardei-copt-10
Rondele-picante-din-foietaj-ketchup-chimen-8
salata-de-vinete-cu-dovlecei-10
Cartofi-umpluti-cu-carne-tocata-in-sos-de-rosii-5
zacusca-de-fasole-boabe-6
ciorba-de-rosii-cu-dovlecel-si-crutoane-aromatizate-13
Prajitura-cu-blat-ciocolatos-budinca-vanilie-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!