Postat: 30 aprilie 2016 - Cozonac - comentarii
În general îmi place să fac cozonacii cu umpluturi simple, pe categorii, așa cum știu că ii preferă ai casei, dar de data aceasta am vrut să îmbin toate gusturile într-un singur cozonac, așa că am facut cozonac cu umplutură mixtă. Și îmi place cum a ieșit, bogat în ingrediente și frumos colorat. cozonac-umplutura-mixta-12
Ingrediente
  • Aluat(pentru 2 cozonaci):
  • 1 kg făină de țară
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 400 ml lapte
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • esență de rom
  • un praf sare
  • Pentru umplut:
  • 4 albușuri
  • 4 linguri zahăr
  • 50 g stafide
  • 6 cuburi rahat multicolor
  • 150 g nucă
  • un praf sare
  • 2 linguri cacao
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • un praf sare
  • mac pentru decor
Timp total de preparare: 130 minute
Mod de preparare
Mai întâi vom cerne făina într-un vas, de două ori chiar, pentru a fi pufoasă, aerată.
Preparăm apoi maiaua.
Frecăm într-un bol, drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm 100 ml lapte cald și o mână de făină.
Omogenizăm amestecul și îl lăsăm la loc cald, acoperit, până când maiaua își va dubla volumul.
Punem laptele pe foc cu zahărul și o linguriță de sare și îl lăsăm până se diluează zahărul.
Amestecăm în el pentru a urgenta diluarea.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii din vas și turnăm acolo maiaua crescută.
Adăugăm și gălbenușurile, frecate cu un praf de sare pentru a li se intensifica culoarea.
Amestecăm gălbenușurile cu maiaua, adunând la mijloc și din făina de pe margini.
Adăugăm uleiul peste laptele ușor fierbinte și începem să turnăm treptat peste ingredientele din vas, amestecând totul cu o spatulă.
Adăugăm esența, coaja rasă de lămâie și portocală și zahărul vanilat.
Când totul este omogen, transferăm aluatul pe masa înfăinată și îl frământăm până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai este cazul.
Avem totuși grijă să nu iasă un aluat prea tare, ca la pâine.
Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ 45-50 de minute sau chiar o oră.
Pregătim între timp umplutura.
Tăiem rahatul în cuburi mai mari, iar stafidele le hidratăm în apă cu rom sau esență de rom.
Eu am pus o fiolă de esență, nu am avut rom.
Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și zeama de lămâie și mixăm până obținem o bezea fermă.
Adăugăm cacaua și 50 g nucă măcinată fin.
Împărțim aluatul în două și întindem câte o foaie de grosimea degetului mare.
Presărăm stafidele peste aluat și le înfigem ușor în acesta, apoi întindem compoziția cu cacao și presărăm peste ea nuca tăiată grosier și cuburile de rahat.
Rulăm foile, dar nu foarte strâns și așezăm rulourile în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Lăsăm cozonacii din nou la crescut aproximativ 40 de minute, apoi îi ungem cu ou bătut cu un praf de sare și îi dăm la cuptorul preîncălzit și îi coacem pentru 40-45 de minute la 160-170 de grade.
Spre final, îi mai ungem cu ou și presărăm mac peste ei.
Se zice că dacă adăugăm puțină sare în oul cu care îi ungem, nu se vor mai închide foarte rău la culoare, în timpul coacerii.
Sper să vă placă și să vă fie de folos, rețeta mea de cozonac cu umplutură mixtă!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
sos-de-rosii-pentru-iarna-14
Prajitura-cu-mousse-de-capsuni-12
Placinta-carne-tocata-ciuperci-10
pasca-fara-aluat-9
Tort-Sah-biscuiti-fructe-confiate- rahat-nuca-9
rulada-din-fleica-de-porc-la-cuptor-9
Prajitura-cu-blat-ciocolatos-budinca-vanilie-10
Placinta-mere-migdale-11
tocana-de-dovlecei-si-fasole-verde-pentru-iarna-7
Arhive
error: Conținutul este protejat!