Cu ceva vreme în urmă adoram langoșii, pentru că era un butic de unde-i procuram, fix la poarta întreprinderii unde lucram. Ne înnebunea mirosul lor și nu ne puteam abține să nu servim în pauza de masă. Ulterior am început să mi-i prepar singură cu ingrediente naturale. Și îmi place să jonglez cu umpluturile, dar azi vă prezint rețeta mea de langoși cu gem de prune și nuci, aromatizați cu multă scorțișoară. langosi-gem-de-prune-nuci-5  
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 350 ml apă
  • 750 g făină
  • 2 linguri zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 linguriță sare
  • 25 g drojdie proaspătă
  • Pentru umplutură:
  • 200 g gem de prune
  • 75 g nucă măcinată
  • 1/2  linguriță scorțișoară
  • În plus:
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră cu scorțișoară
Porții: 9; Timp total de preparare: 60 minute
Mod de preparare
Pentru aluat, frecăm într-un bol, drojdia cu zahărul până la diluare, apoi adăugăm puțină apă caldă și 2 linguri de făină și omogenizăm maiaua, pe care o lăsăm la crescut maxim 10 minute.
Adăugăm apoi maiaua crescută peste făina cernută într-un alt vas și începem să încorporăm făina în maia, picurând treptat și apa caldă, în care am dizolvat sarea.
Frământăm un aluat nu atât de vârtos ca cel pentru pâine, dar nu trebuie să fie nici lipicios.
Lăsăm aluatul la crescut 15-20 de minute, apoi formăm din el niște sfere, pe care le aplatizăm în formă rotundă sau alungită, așezăm câte o lingură de gem amestecat cu nucă și scorțișoară, la o margine și rulăm ușor, dar nu foarte strâns.
Lăsăm aluatul mai lejer pentru a se prepara bine și uniform.
Mai apăsăm rulourile ușor să se aplatiseze și să le dăm acea formă de langoși.
Punem într-un tuciuleț uleiul la încins și scufundăm pe rând langoșii, atâția câți încap, dar avem grijă să aibă destul spațiu să se desfăsoare în voie.
Îi întoarcem de pe o parte pe cealaltă și îi prăjim uniform, la foc mediu spre mare.
Trebuie să avem mare grijă și cu intensitatea focului, nu trebuie să fie nici prea mică, pentru a nu se îmbiba aluatul cu ulei, dar nici foarte mare pentru a nu se rumeni aluatul doar la suprafață, iar la interior să rămână nepreparat.
Îi scoatem apoi pe prosoape absorbante, îi lăsăm să se tempereze ușor și îi pudrăm cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară.
Servim delicioșii langoși cu gem de prune și nuci, ușor calzi, așa sunt cei mai buni, dar merg foarte bine și reci.
Să vă fie de folos!
langosi-gem-de-prune-nuci-1 langosi-gem-de-prune-nuci-2
langosi-gem-de-prune-nuci-3 langosi-gem-de-prune-nuci-6
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Cartofi-la-cuptor-cu-legume-caramelizate-5
blat-de-tort-cu-lamaie-8
Ciorba-de-fasole-cu-ghimbir-si-tarhon-5
Salata-ton-oua-fierte-5
Tort-piramida-de-clatite-cu-ciocolata-si-fructe-tropicale-5
prajitura-dungata-II-10
Friptura-porc-macerata-bere-neagra-9
Ciorba-varza-afumatura-porc-6
DSCF3117
Arhive
error: Conținutul este protejat!