Deseori poftesc la cel mai îndrăgit desert al copilăriei din vremurile comuniste. Este vorba de salamul de biscuiți, pe care ni-l preparau mămicile noastre, cu cele mai simple ingrediente și la îndemâna tuturor și anume:
  • biscuiți populari, care se găseau din abundență pe vremea aceea, îi primeam chiar în loc de rest la cumpărături;
  • rahat multicolor, care de asemeni se găsea în toate magazinele alimentare;
  • lapte proaspăt, nelipsit din gospodăriile celor din rural;
  • cacao, nuci, zahăr, miere și mult iubita esență de rom.
Ulterior această rețetă a copilăriei s-a îmbunătățit, după posibilitățile fiecărei gospodine, de a-și procura noi ingrediente. S-au introdus: untul, stafidele, nuca de cocos și fructele confiate, diverse mirodenii, însă gustul salamului simplu de biscuiți, rămâne în memorie pentru totdeauna, cu dor de copilărie. Am încercat să redau acel gust, folosind exact ingredientele știute, însă, nici biscuiții populari nu mai sunt ca odinioară și rețeta lor s-a diversificat.
Ingrediente
  • 750 g biscuiți populari
  • 450 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 50 g zahăr
  • 1 lingură miere
  • 100 g miez de nucă
  • 100 g rahat multicolor
  • un praf sare
  • 3 lingurițe esență de rom
Porții: 20 Timp de preparare: 15 minute
Mod de preparare
Începem prin a sfărâma biscuiții într-un vas, dar lăsăm și bucăți mai mari, pentru aspectul plăcut al desertului.
Tăiem rahatul în cuburi mai mici, la fel și miezul de nucă, îl tăiem mărunt.
Într-un bol, amestecăm cacaua cu zahărul și un praf de sare și adăugăm treptat laptele rece, amestecând intens, pentru a se desface bine cacaua.
Omogenizăm bine amestecul și îl punem la fiert.
După fierbere, 2-3 clocote, lăsăm cacaua cu lapte să se tempereze câteva minute și adăugăm mierea și esența de rom.
Amestecăm biscuiții cu nuca și rahatul, turnăm în fir subțire amestecul de cacao cu lapte și omogenizăm.
Pregătim folie alimentară, una sau două bucăți și așezăm compoziția de biscuiți la unul din capete, apoi o rulăm împreună cu folia, dându-i forma de salam.
Dăm rulourile la frigider pentru 1-2 ore, apoi le porționăm și servim cu mare poftă.
Dacă timpul ne presează și dorim să servim mai repede salamul de biscuiți, îl putem da la congelator 20-30 de minute.
Se poate pudra cu cacao, nucă măcinată, sau zahăr pudră.
Sper să vă fie de folos rețeta mea clasică de salam de biscuiți și să vă poarte cu gândul pe meleagurile copilăriei, cea mai frumoasă perioadă din viața unui om!
Mulțumesc fetelor pentru această minunată provocare, Gina si Cristina, am participat cu mare drag!
Puteți participa și voi, cititorii, prezentând rețete cu tradiție românească însoțite de o mică povestioară sau amintire din copilărie.

salam-de-biscuiti-reteta-clasica-1 salam-de-biscuiti-reteta-clasica-2 salam-de-biscuiti-reteta-clasica-3

salam-de-biscuiti-reteta-clasica-4

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
mere-la-borcan-pentru-placinta-4
Faguri-madlene-aroma-portocale-trandafiri-14
peltea-de-gutui-si-mere-9
Tort-in-patratele-8
Perisoare-de-porc-in-sos-de-rosii-8
prajitura-cu-dovleac-si-nuca-de-cocos-8
prajitura-cu-struguri-11
salam-de-biscuiti-8
chiftele-din-dovlecel-si-branza-de-burduf-preparate-la-cuptor-11
Arhive
error: Conținutul este protejat!