Când eram copil, era o tradiție in zona noastră, adică prin nordul Olteniei, hotar cu Muntenia, ca în luna mai, când infloresc salcâmii, gospodinele să prepare, care mai de care, gogoși cu flori de salcâm și se răspândea o aromă tare plăcută în tot satul, de-ți era mai mare dragul, dar și mare poftă.

Gogoșile se preparau cu lapte bătut, natural, ouă de la găinile din ogradă și făină proaspăt macinată și ieseau tare pufoase și aromate.

Particip cu această rețetă la provocarea „Tradiție și gastronomie românească”, găzduită în luna mai de blogul meu.

 

gogosi-cu-flori de salcam-8

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 250 g iaurt de băut
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit.
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
  • flori de salcâm

Porții: 20;

Timp de preparare: 45 minute

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru gogoși cu flori de salcâm

Mai întâi rupem florile de salcâm cu codițe si le clătim în apă rece, apoi le lăsăm la scurs.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat până se spumează.
Apoi, adăugăm iaurtul, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Se formează un aluat mult mai gros decât cel de clătite, ca și aluatul de gogoși cu lingura.
Lăsăm aluatul la odihnit 10-15 minute.

Preparare gogoși cu flori de salcâm

Punem într-un vas cu pereți înalți, un ceaun de preferință, uleiul la încins.
Punem cam 250-300 ml ulei, pentru ca gogoșile să se desfășoare în voie.
Trecem fiecare floare de salcâm prin aluat și o scufundăm în uleiul încins.
Punem 4-5 sau câte gogoși cu flori de salcâm încap, așa încât să aibă loc să se dezvolte aluatul.
Le lăsăm să se prăjească, pentru aproximativ câte 1 minut pe fiecare parte, apoi le scoatem pe platou.
Focul trebuie sa fie de intensitate medie, ușor spre mare, altfel, dacă este de intensitate mică, gogoșile se vor îmbiba cu ulei, iar dacă este de intensitate prea mare, se vor rumeni prea repede și nu se vor prepara suficient în interior.
Se pot pune chiar și două flori la o gogoașă, pentru o aromă mai intensă.
Trebuie avut grijă când scufundăm florile în aluat, să nu se rupă din codițe, ne ajutăm de o lingură presându-le ușor și tot cu lingura le punem și în uleiul încins.
Lăsăm gogoșile să se tempereze ușor, apoi le pudrăm cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie.
Servim gogoșile cu flori de salcâm, alături de o cafea sau un iaurt bun, merg tare bine cu iaurt.
Sper că v-am stârnit interesul cu această rețetă și sper să vă fie de folos!
Puteți prepara chiar și clătite cu flori de salcâm.

 

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: , , , , ,
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Blender profesional avansat G21
Blendere, storcătoare, deshidratoare
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics


Privacy Preference Center

Necesare

Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.

SESS#, __cfduid, CookieConsent, __cfduid
SESS#
__cfduid
CookieConsent
__cfduid

Preferințe

Cookie-urile de preferinţă permit unui site să îşi amintească informaţii care se modifică după modul în care se comportă sau arată site-ul, precum limba dvs. preferată sau regiunea în care vă aflaţi.

UID
UID

Statistici

Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.

@@History/@@scroll|#, _ga [x2], _gat [x2], _gid [x2], d
_ga [x2], _gat [x2], _gid [x2]
d

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?