Când eram copil, era o tradiție in zona noastră, adică prin nordul Olteniei, hotar cu Muntenia, ca în luna mai, când infloresc salcâmii, gospodinele să prepare, care mai de care, gogoși cu flori de salcâm și se răspândea o aromă tare plăcută în tot satul, de-ți era mai mare dragul, dar și mare poftă. Gogoșile se preparau cu lapte bătut, natural, ouă de la găinile din ogradă și făină proaspăt macinată și ieseau tare pufoase și aromate. Particip cu această rețetă la provocarea „Tradiție și gastronomie românească”, găzduită în luna mai de blogul meu.

gogosi-cu-flori de salcam-8

Ingrediente
  • 3 ouă
  • 250 g iaurt de băut
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit.
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
  • flori de salcâm
Porții: 20; Timp de preparare: 45 minute
Mod de preparare
Mai întâi rupem florile de salcâm cu codițe si le clătim în apă rece, apoi le lăsăm la scurs.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat până se spumează, apoi adăugăm iaurtul, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Se formează un aluat mult mai gros decât cel de clătite, ca și aluatul de gogoși cu lingura.
Punem într-un vas cu pereți înalți, un ceaun de preferință, uleiul la încins.
Punem cam 250-300 ml ulei, pentru ca gogoșile să se desfășoare în voie.
Trecem fiecare floare de salcâm prin aluat și le scufundăm în uleiul încins.
Le lăsăm să se prăjească, pentru aproximativ câte 1 minut pe fiecare parte, apoi le scoatem pe platou.
Focul trebuie sa fie de intensitate medie, ușor spre mare, altfel, dacă este de intensitate mică, gogoșile se vor îmbiba cu ulei, iar dacă este de intensitate prea mare, se vor rumeni prea repede și nu se vor prepara suficient în interior.
Se pot pune chiar și două flori la o gogoașă, pentru o aromă mai intensă.
Trebuie avut grijă când scufundăm florile în aluat, să nu se rupă din codițe, ne ajutăm de o lingură presându-le ușor și tot cu lingura le punem și în uleiul încins.
Lăsăm gogoșile să se tempereze ușor, apoi le pudrăm cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie.
Servim gogoșile cu flori de salcâm, alături de o cafea sau un iaurt bun, merg tare bine cu iaurt.
Sper că v-am stârnit interesul cu această rețetă și sper să vă fie de folos!
 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Briose-aperitiv-carne-tocata-cus-cus-7
farfalle-in-sos-de-zacusca-si-maruntaie-de-pui-la-tigaie-1
ciorba-de-loboda-6
prajitura-Bounty-9
pizza-preparata-la-tigaie-10
chec-in-trei-culori-8
Fasole-verde-cu-ghebe-si-usturoi-5
tocana-de-dovlecei-si-fasole-verde-pentru-iarna-7
Orez-varza-calita-carne-pui- multicooker-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!