Prăjitura Dungată, este printre primele prăjituri făcute de mine, prin anii ’90 și de atunci a rămas una dintre favoritele noastre. Eu o știam sub denumirea de „Televizor”, dar se pare că este altfel, așa că am denumit-o „Prăjitura dungată”. Este foarte bună, fiecare componentă a prăjiturii având arome diferite și este foarte spornică, deci se pretează a fi preparată în special la o zi de sărbătoare. prajitura-dungata-9 prajitura-dungata-10
Ingrediente
  • Foile maro:
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri apă
  • 8 linguri ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet
  •  făină cât cuprinde
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • Foaie de pandișpan:
  • 6 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 6 linguri ulei
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • o fiolă esență de lămâie
  • 7 linguri făină
  • un praf sare
  • Cremă de vanilie:
  • 4 gălbenușuri
  • 1200 ml lapte
  • 10 linguri făină
  • 500 g mascarpone
  • 6 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 2 fiole esență de vanilie
  • un praf sare
  • Glazură de ciocolată:
  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • În plus:
  • 800 gr gem de prune acrișor

Porții: 30;

Dimensiuni tavă: 28/40 cm;

Timp de preparare: 40 minute

Mod de preparare
Pentru prepararea foilor maro, se pune zahărul la caramelizat amestecând în el să nu se ardă, iar când se diluează se stinge cu apă, se lasă la foc moale până se topește tot, apoi se dă la rece. Cele două gălbenușuri se freacă cu puțină sare, se adaugă uleiul, siropul de zahăr ars, bicarbonatul stins în oțet și făina amestecată cu praful de copt.
Mie mi-au intrat cam 800 g făină de țară, proaspăt măcinată. Va rezulta un aluat puțin lipicios, dar care se va întinde frumos pe dosul tăvii unse cu ulei și tapetată cu făină. Se coc două foi pe dosul tăvii, pentru 5 minute fiecare, la 180 grade.
Pentru prepararea pandișpanului, se separă albușurile de gălbenușuri și se presară câte puțină sare peste ele. Se mixează albușurile spumă, se adaugă treptat zahărul, picurând din când în când zeamă de lămâie care ajută la obținerea unei bezele ferme. Se adaugă gălbenușurile frecate cu sare pentru a li se intensifica culoarea, apoi uleiul, coaja rasă de lămâie și esența și la final, făina în ploaie. Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția în ea și o coacem pentru 35 minute la 180 grade.
Pentru prepararea cremei de vanilie, frecăm gălbenușurile cu sarea și zahărul, adăugăm puțin lapte rece, apoi încorporăm făina și punem restul de lapte fierbinte. Omogenizăm și fierbem crema la foc mediu, amestecând continuu până începe să facă bășicuțe pe margini.
La final de fierbere, adăugăm zahărul vanilat și esența. Acoperim crema cu o folie, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece. Când este complet răcită, o mixăm împreună cu mascarponele, devenind astfel cremoasă.
În rețeta originală, în loc de mascarpone, se foloseau 400 g unt.
Asamblare Prăjitura Dungată. Așezăm în tavă o foaie maro, o ungem cu 400 gr gem de prune acrişor, întindem jumătate din crema de vanilie, așezăm pandișpanul peste ea, întindem restul de gem, crema de vanilie și acoperim cu a doua foaie maro. Acoperim prăjitura cu folie, așezăm niște greutăți pe ea și o dăm la rece de pe o zi pe alta, dar în câteva ore putem totuși să ne potolim pofta cu colțurile prăjiturii, care sunt cele mai bune, mai ales că acestea rămân ușor crocante.
Pentru prepararea glazurii, rupem ciocolata în bucăți și o punem pe baie de aburi împreună cu smântâna pentru frișcă, amestecând în ea până se topește și se omogenizează. O întindem imediat peste prăjitură, nivelând-o cu o spatulă de tort și dăm din nou prăjitura la rece până se întăreşte ciocolata, apoi o putem porționa și savura cu mare poftă. Sper să vă placă rețeta mea de prăjitură dungată și să o preparați cu încredere!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Tort-in-patratele-8
Prajitura-cu-fructe-6
Clatite-aperitiv-cu-dovlecel-si-branza-6
SAM_2749
pogacele-11
Prajitura-o-noapte-la-Venetia-7
pizza-bread-8
pui-kievskaia-7
prajitura-dungata-11
Arhive
error: Conținutul este protejat!