Cum nu mai făcusem de mult eclere, care sunt favoritele alor mei, m-am gândit să le prepar de data aceasta într-un tort ecler cu vanilie și căpșuni și bine am făcut, că a fost tare apreciat. Iar cu această rețetă particip la competiția Green Sugar Blogger 2016, pentru că trebuie să vă spun, acest tort ecler cu vanilie și căpșuni, este fără zahăr. Am înlocuit zahărul cu îndulcitor natural green sugar pulbere și pe lângă faptul că este mai sănătos, nu a schimbat cu nimic gustul știut. Alături de tort, am preparat rapid o limonadă cu mentă, banane și căpșuni și am îndulcit-o cu green sugar cuburi. Foarte mulțumită am fost de aceste două preparate, pe care le-au savurat cu mare poftă, băieții mei.

tort-ecler-vanilie-capsuni-6 tort-ecler-vanilie-capsuni-9

Ingrediente
  • Aluat:
  • 400 ml apă
  • 200 ml ulei
  • 300 g făină
  • 6 ouă
  • un praf sare
  • Cremă de vanilie și căpșuni:
  • 4 gălbenușuri
  • 5 linguri green sugar pulbere
  • 750 ml lapte
  • 8 linguri făină
  • un praf sare
  • 2 fiole esență de vanilie
  • 150 g unt( 82%)
  • 500 g căpșuni
  • 10 g gelatină
  • Limonadă cu mentă și fructe:
  • 500 m apă minerală
  • 2 lămâi
  • 1 banană
  • 3-4 căpșuni
  • 2 cuburi green sugar
  • 5 frunze de mentă proaspete
Porții: 8; Timp de preparare: 60 minute; Diametrul formei de copt: 24 cm
Mod de preparare
Pentru aluat, punem apa la fiert împreună cu uleiul și un praf de sare, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm făina, tragem vasul de pe foc și amestecăm intens, până se omogenizează compoziția.
Lăsăm această compozitie să se răcească bine, apoi încorporăm pe rând cele 6 ouă.
Lăsăm aluatul la rece 10 minute, apoi, cu ajutorul unui posh, formăm rotocoale la baza formei de copt.
Se poate și fără posh, întinzând un strat mai subțire din aluat, cam de 2 cm.
Coacem aluatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau pâna când se rumenește bine la suprafață.
Nu deschidem cuptorul pe parcursul coacerii, deoarece aluatul crește destul de mult, formând un gol la interior, iar la contactul cu aerul rece se va lăsa.
De asemeni după expirarea timpului, mai lăsăm aluatul în cuptor 5 minute, nu îl scoatem brusc, tot din același motiv.
Din aluatul care rămâne, formăm rotocoale într-o tavă unsă, sau tapetată cu hârtie de copt și le coacem separat pentru 35-40 de minute la 180 de grade.
La fel avem grijă să nu deschidem ușa cuptorului și să nu le scoatem brusc după coacere.
Pentru crema de vanilie, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare și 4 linguri de green sugar, apoi le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm făina și omogenizăm.
Completăm cu restul de lapte fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare și fierbem crema la foc mediu, până când se îngroașă ca o budincă.
După stingerea focului, adăugăm untul tăiat în cuburi și esența de vanilie și amestecăm intens, până când acesta se topește și se încorporează în cremă.
Lăsăm crema să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, direct peste ea, pentru a nu prinde crustă.
Căpșunile, le trecem prin blender, apoi le fierbem pentru 5-6 minute, împreună cu o lingură de green sugar.
Le trecem apoi printr-o sită să eliminăm semințele.
Când crema s-a răcit, o împărțim în două.
Într-o parte vom adăuga căpșunile și 10 g gelatină hidratată în puțină apă rece și diluată apoi la bain marie, iar cealaltă parte, o lăsăm simplă.
Secționăm aluatul de eclere transversal și îl umplem cu crema simplă de vanilie.
Mai oprim cremă să umplem și jumătate din minieclerele coapte separat.
Întindem și crema cu căpșuni peste tort și dăm tortul la rece cel puțin 45 de minute, pentru a se întări crema, apoi ornăm tortul cu minieclere, cu căpșuni și frunze de mentă.
Este recomandat să folosiți o formă de copt cu pereți detașabili, pentru a se asambla cremele frumos, mai ales cea de căpșuni, care este ușor cursivă în momentul în care o întindem peste tort.
Acest tort ecler cu vanilie și căpșuni nu este foarte dulce, crema de căpșuni este ușor acrișoară, dar este foarte aromat și răcoros.
Să vă fie de folos!
 
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Placinta-cu-carne-si-legume-7
budinca-de-cozonac-6
cozonac-fara-framantare-10
Pere-umplute-in-aluat-8
Ciorba-pleurotus-piept-pui-3
Chiftelute-oua-posate-sos-ardei-copt-9
Ciorba-fasole-verde-dovlecei-6
Ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat-8
tort-duo-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!