Ciocolată + nucă + vișine, este combinația mea preferată pentru prăjituri sau torturi. Și cum piața abundă de vișine în perioada asta, m-am gândit să nu le ratez și am încropit o delicioasă negresă însiropată, cu ciocolată, nucă și vișine. Foarte, foarte bună a ieșit, cu toate că nuca mi-a dat puțin de furcă la porționarea prăjiturii. Daaa, pentru că am ales să întind nuca direct în tavă, fără a o amesteca în blat și am cam lăsat-o și mare, nu am tăiat-o decât foarte puțin. Ideea de a o întinde direct în tavă, este foarte bună, pentru că se crează un strat numai de nucă și e mai de efect așa, dar trebuia totuși să o mărunțesc mai mult. Însă asta nu a stricat deloc gustul prăjiturii, dimpotrivă, e așa de bună cu nucă multă! negresa-insiropata-cu-ciocolata-nuca-si-visine-7
Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 6 ouă medii
  • 10 linguri zahăr
  • 10 linguri făină
  • 1 lingură pesmet
  • 200 g unt
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 50 ml lapte
  • 1 plic praf de copt
  • un vărf cuțit bicarbonat
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 fiolă esență de migdale
  • 1 fiolă esență de rom
  • un praf sare
  • 250 g vișine
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 250 g nucă
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • 1 fiolă esență de rom
  • Pentru cremă:
  • 1/3 crema de ciocolată preparată pentru blat
  • 500 g mascarpone
  • un praf sare
  • 100 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Porții: 30

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 27/39 cm

Mod de preparare

Mai întâi îndepărtăm sâmburii de la vișine și presărăm 2 plicuri de zahăr vanilat peste ele.
Rupem ciocolata și o adăugăm intr-un vas, împreună cu untul și laptele, apoi punem vasul pe baie de aburi si amestecăm până când se topesc ingredientele solide și se omogenizează.
Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm esențele în crema de ciocolată, apoi omogenizăm din nou.
Oprim 1/3 din crema de ciocolată, într-un alt vas, pentru a o folosi la crema finală, iar peste restul, adăugăm gălbenușurile.
Peste albușuri presărăm un praf de sare, apoi le mixăm spumă.
Adăugăm treptat zahărul și mixăm în continuare, până vom obține o bezea foarte fermă.
Peste bezea, vom turna în fir subțire, crema de ciocolată ușor răcită și amestecăm cu o spatulă de jos în sus până se omogenizează.
Adăugăm, apoi, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt, iar la final presărăm pesmetul și omogenizăm.
În tava tapetată cu hârtie de copt vom întinde nuca, apoi o acoperim cu compoziția de blat.
Presăram vișinile deasupra și dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, dar nu uităm nici de testul cu scobitoarea.
După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura în cuptor 5-6 minute, apoi o scoatem și o lasăm să se răcească.
Preparăm siropul, amestecând zahărul cu apa, pe foc, iar după ce acesta se topeste, ridicăm vasul de pe foc și adăugăm esența.
Lăsăm siropul să se răcească.
Răsturnăm prăjitura răcită, invers, cu nuca în sus și o însiropăm ușor.
Preparăm crema mixând mascarponele cu zahărul și un praf de sare, apoi îl amestecăm cu crema de ciocolată oprită.
Porționăm prăjitura și o ornăm cu crema.
Optional, o decorăm cu vișine.
Este foarte bună această negresă însiropată, cu ciocolată, nucă și vișine, ușor amăruie de la ciocolată, ușor acrișoară de la vișine și foarte aromată, vă asigur că merită preparată!
Să vă fie de folos!

negresa-insiropata-cu-ciocolata-nuca-si-visine-9

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
pizza-preparata-la-tigaie-10
lasagna-cu-carne de vitel-7
depozitare-nuci-mere-cu-ajutorul-FoodSaver-FFS002X-6
Prajitura-cu-firimituri-Rudy-altfel-5
ciorba-fasole-afumatura-porc-7
Coaste-miel-mustar-miere-9
Pui-legume-orez - Slow-Cooker-CROCK-POT-10
Clatite-banatene-7
tarta-ciocolata-blat- biscuiti-nuca-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!