Am avut poftă de o ciorbă de fasole verde și dovlecel, iar băieții mei au avut poftă de o ciorbă cu ceva afumătură, așa că am combinat poftele și a rezultat o delicioasă ciorbă de fasole verde cu dovlecel și scăriță afumată.
Ingrediente
  • 500 g fasole verde
  • 1 dovlecel
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei capia
  • 1 ardei gras, verde
  • 250 g roșii pentru ciorbă
  • 150 g bulion de zarzăre/corcodușe
  • 25 ml ulei
  • 750 g scăriță afumată
  • 4 l apă
  • sare
  • piper
  • tarhon
  • cimbru
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1/2 legătură mărar

Porții: 8

Timp de preparare: 75-80 minute

Mod de preparare
Porționăm scărița, o clătim bine cu apă caldă și o punem la fiert, în apă cât să o acopere.
Într-un alt vas, punem uleiul la încins și înăbușim ceapa și rădăcinoasele tocate în cuburi.
Nu le călim, le înăbușim sub capac, picurând peste ele și câte puțină apă călduță.
Când scărița atinge punctul de fierbere, o mai lăsăm să fiarba vreo două-trei clocote, apoi scurgem apa, o clătim cu apă fiartă și o punem din nou la fiert în 4 l de apă.
Înlăturăm spuma care se formează, apoi, cînd carnea este ușor pătrunsă, adăugăm legumele înăbușite, iar peste 5-6 minute, fasolea verde, curățată de capete, spălată și ruptă mai mărunt, precum și dovlecelul curățat și tocat în cubulețe.
Acoperim vasul și lăsăm ciorba de fasole verde cu dovlecel și scăriță afumată să fiarbă până când toate ingredientele sunt bine pătrunse.
Adăugăm roșiile pentru ciorbă, bulionul de corcodușe, iar la primul clocot de la adăugarea acestora, presărăm cimbru, tarhon, foile de dafin, adăugăm ardeii tocați în cuburi și potrivim gustul de sare și piper.
Piperul este opțional, poate fi adăugat în timpul servirii, dacă se dorește.
Mai lăsăm ciorba de fasole verde cu dovlecel și scăriță afumată să fiarbă 10-15 minute, pentru a se aromatiza de la condimentele adăugate, timp în care adăugăm și mărarul tocat fin, apoi stingem focul și presărăm deasupra ciorbei, pătrunjelul tocat.
Este o ciorbă de vară ușor acrișoară și cu gust de afumătură, care poate fi servită ca atare, cu ardei iute, sau cu smîntănă.
Să vă fie de folos!

ciorba-de-fasole-verde-cu-dovlecel-si-scarita-afumata-9

 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!