Aveam această rețetă postată pe bucătăraș.ro și lipsea de pe blog. Nu sunt chiar mulțumită de poze 😀 pe vremea aceea nu îmi reușeau prea bine prezentările, dar rețeta în sine este una care merită promovată. Este o prăjitură foarte aromată și-i tare bună, mai ales servită rece, a doua zi, dacă există răbdare! 🙂 prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-caramelizate-8
Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 175 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 12 linguri făină
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • Pentru glazură:
  • 6 linguri zahăr
  • 25 gr unt
  • 1 kg prune ușor necoapte
  • scorțișoară măcinată
  • 150 gr miez de nucă
Porții: 20 Timp de preparare: 45 minute Dimensiuni tavă: 24/36 cm
Mod de preparare
Mai întâi caramelizăm 6 linguri de zahăr, într-un vas și îl turnăm imediat în tava în care coacem prăjitura răsturnată cu prune și nuci, caramelizate.
Rotim tava ușor pentru ca zahărul ars să-i îmbrace uniform toată baza, apoi, o lăsăm să se răcească. Acum depinde fiecare ce tavă folosește, probabil se poate arde zahărul direct în tavă pentru a nu mai utiliza și alt vas, eu am preferat așa. Pentru blat, punem untul la topit pe foc moale împreună cu uleiul. Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă cu puțină sare, apoi adăugăm treptat zahărul, iar când bezeaua devine fermă, adăugăm gălbenușurile unul câte unul și încorporăm untul topit, dar ușor răcit. Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt.

La final, adăugăm coajă rasă de lămâie și esența.

Ungem tava, peste zahărul ars, cu unt, așezăm miezul de nucă tăiat în sferturi sau chiar și jumătăți  de prune deasupra, cu partea interioară în jos. Presărăm puțină scorțișoară și răsturnăm compoziția de blat peste ingredientele din tavă. Nivelăm compoziția și dăm tava la cuptor, pentru 40 de minute, la 180 grade, dar facem și testul cu scobitoarea. După ce se coace, răsturnăm prăjitura, imediat, pe un platou, pentru a nu se întări zahărul caramelizat în tavă și  să nu mai putem desprinde prăjitura. Să nu vă speriați că pe alocuri mai rămâne nucă lipită de tavă, dar se desprinde ușor cu ajutorul unei lame de cuțit, sau cu o linguriță. Este foarte bună această prăjitură răsturnată cu prune și nuci, caramelizate, iar siropul de zahăr ars se îmbibă puțin în blat, când este răsturnată.  
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Prajitura-cu-ciocolata-visine-bilute-cocos-6
prajitura-cu-foi-si-gem-de-prune-11
Orez-varza-calita-carne-pui- multicooker-5
prajitura-Bounty-9
Chifle-cu-branza-si-cartofi-10
pastrarea-prospetimii-lactatelor-cu-ajutorul-aparatului-pentru-vidat-foodsaver-3
Clatite-reteta-clasica-6
Negresa-reteta-clasica-6
Chifle-unt-seminte-susan-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!