Îmi plac prăjiturile cu fructe, mai ales în sezonul estival, când sunt fructe proaspete pe piața și sunt autohtone. Prăjitura răsturnată cu prune și nuci are o aromă deosebită, de la scorțișoară, dar și de la prune, iar blatul este unul ușor umed, nu este un blat pufos, este așa, mai cu aspect de budincă, dar tare bun. La aceste blaturi este important să le potrivim textura cu făină, urmărim să iasă compoziția o idee mai groasă decât cea de chec.

prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-12 prajitura-rasturnata-cu-prune-si-nuci-10

Ingrediente
  • 5 ouă
  • 5 linguri zahăr(mai cu vârf)
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g iaurt cremos
  • 50 ml ulei
  • 350 g făină
  • 50 g pesmet
  • 1 plic praf de copt
  • un praf sare
  • 1 kg prune mai necoapte
  • 300 g miez de nucă
  • 2 linguri zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • zahăr cu aromă de vanilie, pentru decor

Porții: 20

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem pe toată baza, miezul de nucă tăiat grosier.
Presărăm peste el 2 linguri de zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat și două lingurițe de scorțișoară, apoi aezăm jumătăți de prune cu baza în sus.
Nu am presărat aceste ingrediente direct peste prune, pentru a nu le forța să-și lase siropul și pentru a nu le schimba culoarea.
Am ales niște prune mai puțin coapte, pentru a nu se înmuia prea rău în timpul tratamentului termic.
Chiar dacă sunt ceva mai acrișoare, reglăm gustul prăjiturii cu zahărul pe care l-am presărat peste nuci, dar și la final, presărând zahăr pudră, deasupra.
Într-un bol, spargem ouăle, presărăm puțină sare peste ele și le mixăm, apoi adăugăm 5 linguri de zahăr și 2 plicuri zahăr vanilat și le mixăm din nou până devin spumoase, iar zahărul se diluează complet.
Contează foarte mult să fie mixate bine, pentru a obține o textura ideală la final.
Adăugăm apoi, pe rând, omogenizând după fiecare adaos: uleiul, iaurtul și treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
La final adăugăm pesmetul, atât căt să obținem o compoziție ușor mai groasă decât la chec.
Dacă este mai subțire, este riscul sa iasă blatul cu găurele prin el.
Bine și așa mai apar niște bule mici de aer, mai ales pe lângă prune.
Îmi plac blaturile cu amestec de făină și pesmet, parcă ies ceva mai aerate.
Eu folosesc pesmet de la Lidl, de când l-am descoperit, numai din acesta am folosit.
Coacem prăjitura pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, apoi o lăsăm să se tempereze și o răsturnăm pe platou.
Nu o răsturnăm caldă, pentru a nu se împrăștia siropul de la prune, în aluat, dând astfel senzația de necopt.
Se mai formează, la baza tăvii și pe margini, puțin sirop, dar nu foarte mult.
Hârtia de copt se îndepărtează foarte ușor, lăsând prăjitura netedă, cu un înveliș crocant de la nuci.
Pudrăm prăjitura răsturnată cu prune și nuci, cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie, o porționăm și o servim cu mare poftă.
Să vă fie de folos!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Aperitiv-foietaj-bacon-7
Salata-rucola-rosii -deshidratate-3
smoothie-iaurt-banane-menta-6
prajitura-cu-foi-si-dovleac-8
dulceata-de-dovleac-3
Prajitura-bicolora-5
prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-12
Perisoare-sos-de-rosii-ardei-copti-5
clatite-cu-mere-si-scortisoara-in-compozitie-11
Arhive
error: Conținutul este protejat!