Ieri am fost într-o vizită virtuală la Timea, pentru că am avut poftă de o tartă cu vișine, iar ea are o colecție impresionantă de rețete cu tarte. Mă interesa în mod deosebit aluatul, pentru că eu chiar am servit de la ea niște tarte delicioase, cu ceva timp în urmă, la prima întâlnire a bucătărașilor. Foarte bună a ieșit tarta mea cu vișine, blat sfărâmicios, pe care l-am aromatizat cu vanilie, iar vișinile, ușor acrișoare, au desăvârșit gustul tartei. tarta-cu-visine-7
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 1 ou de mărime medie
  • 150 g unt(82%)
  • 1 lingură iaurt
  • 1 lingură zahăr
  • un praf sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 300 g făină
  • Pentru umplutură:
  • 750 g vișine
  • 2 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 4 linguri amidon
  • În plus:
  • puțin unt pentru uns forma
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

Porții: 6

Timp de preparare: 35 minute

Diametrul formei de copt: 25 cm

Mod de preparare

Pentru aluat, frecăm untul moale cu zahărul, adăugăm oul bătut cu un praf de sare, apoi iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul, esența și la final încorporăm, treptat, făina.
Aluatul clasic pentru tarte nu conține iaurt, ci zeamă de lămâie, însă eu nu am avut lămâie și am adăugat acest iaurt, pentru că se desface repede bicarbonatul în aciditatea iaurtului.
Frământăm aluatul, doar până devine omogen, apoi îl înfășurăm în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru aproximativ o oră.
Pentru umplutură, îndepărtăm sâmburii de la vișine, adăugăm zahărul și pe cel vanilat peste ele, le amestecăm bine și le lăsăm la rece 30 de minute, să se formeze puțin sirop.
Le punem, apoi, pe foc până se diluează zahărul și adăugăm peste ele, amidonul desfăcut în puțină apă rece.
Amestecăm intens, până se îngroasă compoziția, apoi stingem focul și lăsăm umplutura de vișine să se răcească.
Împărțim aluatul în două părți.
Cu prima parte îmbrăcăm pereții interiori ai formei de copt, unși în prealabil cu puțin unt sau ulei.
Înțepăm aluatul din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace uniform.
A doua parte de aluat, o întindem pe masa de lucru, ușor înfăinată și o tăiem în fâșii de 1-1,5 cm.
Întindem compoziția de vișine peste aluatul din forma de copt și realizăm un grilaj deasupra ei, din fâșiile de aluat.
Coacem tarta cu vișine în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute, sau până când se rumenește bine deasupra.
Lăsăm apoi tarta cu vișine să se tempereze, o pudrăm cu zahăr, o porționăm și o savurăm cu mare poftă.
Noi nu am rezistat să o lăsăm să se răcească și am servit-o ușor caldă, de aceea umplutura de vișine a fost ușor cursivă.
Când se răcește definitiv, aceasta devine fermă și se poate porționa frumos.
Este foarte bună și caldă, dar mult mai bună este rece, de la frigider!
Să vă fie de folos!
Multzu, Timea, pentru inspirație!

 
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
briose-cu-masline-rosii-deshidratate-si-sparanghel-12
Pulpite-pui-galuste-bavareze-sos-vanatoresc-17
Prajitura-Deliciu-cu-caramel-8
chec-in-trei-culori-8
oua-in-cosulete-de-bacon-8
gogosari-in-otet-la-rece-9
Briose-aperitiv-cu-paste-fainoase-1
coaste-de-porc-dulci-picante-5
Placinta-cu-mere-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!