Chiar dacă este cald afară, eu încep să-mi prepar conservele pentru iarna, atunci când am ocazia să-mi procur legumele proaspete sau când este sezonul lor. Și mai ales dacă se întâmplă să le primesc de la țară, mă pun pe treabă și le conserv, pentru că sunt tare bune în anotimpurile reci. Le țin în cămară unde e mai rece, sau le duc la țară, iar când se răcorește, le trec în balcon. Iar această tocană de dovlecei și fasole verde pentru iarnă, este una din conservele mele favorite, pentru că mi se pare ușoară, ieftină și gustoasă.
Ingrediente
  • Pentru un vas de 8 litri:
  • 2 kg fasole verde
  • 2 kg dovlecei
  • 500 g ceapă
  • 1 kg rădăcinoase(morcov, păstârnac, pătrunjel, țelină)
  • 250 ml ulei
  • apă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano sau măghiran
  • 2-3 foi de dafin
  • 500 g pastă de roșii sau bulion

Porții: 11 borcane/720 g

Timp de preparare: 2 ore

Mod de preparare
Mai întâi curățăm și spălăm legumele și le tocăm ca pentru o tocană obișnuită.
Punem uleiul la încins și călim ușor ceapa, dar nu de tot, doar o idee, nu atât cât să obținem acel gust de ceapă prăjită, că nu-i prea sănătos.
Adăugăm și rădăcinoasele și picurăm din cănd în când câte puțină apă fiartă și le amestecăm să se prepare uniform.
Când încep să se pătrundă bine toate ingredientele, adăugăm fasolea verde și dovleceii și completăm cu apă fiartă până umplem vasul.
Lăsăm tocana de dovlecei și fasole verde să fiarbă la foc mediu, până cănd se pătrund bine toate ingredientele, apoi adăugăm pasta de roșii, iar după 5-6 minute, începem să-i potrivim gustul de sare și condimente.
Foile de dafin nu le lăsăm să fiarbă mai mult de 15 minute, pentru că vor lăsa un gust ușor amărui.
Sterilizăm apoi borcanele spălate și scurse, pentru 5-6 minute în cuptor, cu focul aprins, apoi le umplem cât sunt fierbinți, cu tocana fierbinte, le înfiletăm capacele și le mai dăm la cuptor pentru 5-6 minute, cu focul aprins.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.
Iarna, când desfacem borcanele, încâlzim tocana și adăugăm verdeață.
Este foarte utilă această  tocană de dovlecei și fasole verde pentru iarnă, mai ales în zilele de post, sau atunci când nu ai timp să gătești.
Sper să vă placă și să vă fie de folos!
tocana-de-dovlecei-si-fasole-verde-pentru-iarna-5
 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!