Postat: 09 august 2016 - Torturi - comentarii
Exista rețete stas pentru blaturi de tort, pandișpan, chec, acele rețete clasice, cum le știam de la bunica, sau din cărțile vechi de bucate. Însă, în funcție de ingredientele folosite, de cuptoarele din dotare, rețetele trebuie adaptate pentru a obține rezultate optime. De exemplu, reteta clasică de pandișpan, în care măsura este 1:1, adică, la câte ouă se folosesc, tot atâtea linguri de zahăr și tot atâtea de făină, pe mine nu mă mulțumește și a trebuit să plusez zahăr și făină, până am obținut o textură a compoziției care a ramas fermă după coacere și destul de pufoasă. Iar un amănunt important pentru reușita blatului, este reușita bezelei, aceasta trebuie sa fie fermă, altfel blatul se va lăsa după scoaterea din cuptor, părerea mea. Această rețetă de blat de tort cu lămâie, este preferata mea, pentru că are o aromă deosebită, dar și o culoare plăcută.

blat-de-tort-cu-lamaie-7 blat-de-tort-cu-lamaie-8

Ingrediente
  • 6 ouă medii
  • 10 linguri zahăr(10x20g)
  • 3 linguri ulei(25 ml)
  • 3 linguri apă(25 ml)
  • 10 linguri făină(200 g)
  • zeama și coaja de la o lămâie mare
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei pentru uns pereții formei
  • puțin zahăr pudră pentru pudrat pereții formei
  • hârtie de copt doar pentru baza formei
Diametrul formei de copt: 24 cm Timp de preparare: 35 minute
Mod de preparare
În general, nu se pune ulei la blatul de tort, se folosește un blat de pandișpan simplu, dar mie îmi place în mod deosebit textura checului și am constatat de-a lungul timpului, că blaturile care au ulei în compoziție rămân mai ferme decât cele fără.
Așa că am pus ulei, însă am completat și cu apă, pentru a fi mai diluat.
Aducem ingredientele la temperatura camerei cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea pregătirii compoziției de blat și în special ouăle.
In mod special, ouâle nu trebuie sa fie reci, scoase direct din frigider atunci când ne apucăm de lucru, pentru ca ne poate crea probleme bezeaua.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare, atât peste albușuri, cât și peste gălbenușuri.
Mixăm albușurile  la treapta superioară a mixerului, până devin spumoase, apoi adăugăm treptat, zahărul, pe care este indicat să-l transformăm în zahăr pudră.
Eu îl râșnesc în mașina de râșnit cafea.
Mixăm ân continuare până la obținerea unei bezele ferme, astfel încât, dacă întoarcem vasul invers, bezeaua să rămână fixată pe pereții vasului.
Frecăm gălbenușurile cu sarea presarată peste ele, pentru a le intensifica culoarea, apoi adăugăm uleiul, apa și zeama de lămâie și le omogenizăm.
Le turnăm peste bezea, iar dacă aceasta este fermă așa cum trebuie, mixtul de gălbenușuri va rămâne deasupra.
Le încorporăm încet în bezea, tot cu ajutorul mixerului, dar la o treaptă inferioara, apoi eliminăm mixerul și folosim o spatulă în continuare.
Încorporăm apoi, treptat, făina cernută pentru a o aera, precum și coaja de lămâie rasă fin.
Ungem pereții formei de copt cu ulei, apoi presăram puțin zahăr pudră, iar la baza formei așezăm o hărtie de copt decupată rotund, cât diametrul formei.
Zahărul pudră presărat pe pereții formei, are rolul de a detașa foarte bine blatul după coacere, de pe pereții formei, este mult mai eficient decât făina(tips învățat de la Vlăduț, bucatarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).
Întindem compoziția de blat în forma de copt, o nivelăm și dăm forma la cuptorul preîncălzit.
Coacem blatul pentru 30-35 minute la 180 de grade, sau până trece testul scobitorii.
După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor 4-5 minute, apoi îl lăsăm să se tempereze ușor în forma de copt și îl răsturnăm pe platou, pentru a îndepărta hârtia de copt.
Este un blat foarte crescut, pe care l-am secționat în trei părți.
Și are o puternică aromă de lămâie, precum și o frumoasă culoare galbenă, atât de la gălbenușuri, cât și de la ulei și lămâie.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de blat de tort cu lămâie!
blat-de-tort-cu-lamaie-6
 
Etichete: ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Placinta-rustica-mere-6
prajitura-mere-rase-bezea-11
mancare-taraneasca-cartofi-bacon-gogosari-murati-7
zacusca-macrou-6
Budinca-orez-piept-pui-8
prajitura-dungata-11
placinta-cu-ton-si-legume-mexicane-8
desert-rapid-cu-struguri-11
Paine-de-casa-cu-iaurt-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!