Din toate specialitățile cu roșii pentru mâncăruri, care se prepară vara sau toamna, pasta de roșii cu ardei copți este preferata mea, chiar dacă este mai mult de muncă la ea și este mai costisitoare. Roșii am avut din grădina mamei, altfel, cu roșii de pe piață nu fac, decât de la țărani, să fie roșii de grădină, nu de seră. Ardeii i-am cumpărat, că n-am avut de ales, dar am avut surpriza să fie tare gustoși și au meritat toți banii. Am folosit ardei roșii, de toate felurile: capia, ardei gras și gogoșari și tare bună și consistentă a ieșit pasta mea de roșii cu ardei copți. pasta-de-rosii-cu-ardei-copti-8
Ingrediente
  • 12 kg roșii de grădină bine coapte
  • 1,5 kg ardei gras, roșu
  • 1,5 kg ardei gogoșar, roșu
  • 3 kg ardei capia, tot roșu
  • 1 ceapă mare, galbenă
  • 100 ml ulei
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri oțet balsamic
  • sare după gust
  • 3 căței de usturoi
  • piper sichuan
Porții: 30 borcane de 270 ml Timp de preparare: 6 ore
Mod de preparare
Spălăm bine roșiile, le scurgem, le îndepărtăm eventualele stricăciuni și cotoarele, le tocăm în sferturi și le punem la fiert în vase încăpătoare.
Le lăsăm să fiarbă la foc mediu, până când pielițele/cojile se ridică la suprafață, apoi le trecem printr-o sită, pentru a separa semințele si cojile de pulpa și sucul roșiilor.
Le frecăm bine pe sită, cu o spatulă de silicon și imediat se separă.
Eu am prezentat metoda pe care am folosit-o eu, in lipsa mașinii de separat semințe, care nu m-a mai ajutat, iar alta nu am mai luat. 🙂
Punem din nou la fiert pulpa și sucul roșiilor, la foc mediu și ne ocupăm de ardei.
Coacem ardeii( eu îi coc direct pe flacără, pe un gratar), îi transferăm apoi într-o tavă, presărăm sare peste ei și îi acoperim co o folie alimentară pentru 8-10 minute, apoi îi curățăm sub jet de apă rece.
Imediat se curăță, după ce au fost înăbușiți, chiar și parțile nepătrunse bine de foc.
Îndepărtăm semințele, nervurile și cotoarele și lăsăm ardeii la scurs într-o sită, apoi trecem jumătate din ei prin robot, iar jumătate îi tocăm în cuburi nici prea mici, dar nici mari.
Punem uleiul la încins și călim în el ceapa tocată solzișori, până devine sticloasă.
Eu o mai stropesc și cu puțină zeamă de la ardeii copți, ca să nu mai aibă acel gust intens de prăjeală.
Adăugăm și usturoiul răzuit.
Când ceapa devine sticloasă, adăugăm 2 linguri de zahăr și amestecăm intens până la topirea zahărului, pentru a se carameliza ceapa uniform.
Adăugăm apoi oțetul balsamic și de asemeni, amestecăm intens.
Mai lăsăm ceapa să se prepare 1-2 minute în oțetul balsamic, apoi adăugăm ardeii peste ea, amestecăm bine în vas și reducem intensitatea focului, lăsând pasta de ardei să fiarbă încet 15-20 de minute, după care unim în același vas, ambele compoziții, adică și pasta de ardei și pe cea de roșii care între timp a scăzut aproape la jumătate.
Adăugăm o priză de sare și una de piper, măcinat în prealabil și lăsăm pasta de roșii cu ardei copți să fiarbă, la foc încet spre mediu, până se îngroașă consistent.
O mai gustăm pe parcurs și îi potrivim gustul de sare, piper și zahăr.
Eu am pus în total 5 linguri de zahăr, pentru că și ardeii au fost destul de dulci.
Spălăm bine borcanele, le scurgem și le așezăm într-o tavă încăpătoare, apoi le dăm la cuptor pentru 8-10 minute, după care le umplem cu pasta de roșii și ardei copți.
Înfiletăm bine capacele pe care le-am spălat în prealabil și le-am uscat și dăm borcanele la cuptor, cu focul aprins, pentru 5-6 minute.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor să se răcească lent, până a doua zi, sau le transferăm în pături, dacă eventual ne trebuie cuptorul.
Borcanele cu pastă de roșii și ardei copți se păstrează la loc răcoros și conținutul lor rezistă chiar și doi ani, dacă acestea au fost bine sterilizate, iar capacele se infiletează perfect.
Eu nu folosesc conservant sau aspirină, pentru că acestea schimbă total gustul preparatului.
Folosesc această pastă de roșii cu ardei copți, la tocănițe și în special, la sosuri, le dă un gust aparte.
Să vă fie de folos!
pasta-de-rosii-cu-ardei-copti-8
Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
smoothie-cu-pepene-galben-piersici-si-menta-7
Friptura-pui-sos-ceapa-caramelizata-8
salata-ton-legume-mexicane- maioneza- telina-4
Piept-de-pui-ciuperci-sos-branzeturi-9
compot-de-piersici-6
parjoale-moldovenesti-12
Saratele-preparate-la-aparatul-de-gofre-6
Praline-Tiramisu-6
Savarine-din-aluat-dospit-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!