Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit, este una din prăjiturile copilăriei, pe care ne-o prepara mama, cu gem de prune, iar aluatul din: ouă, untură, făină și lapte prins(iaurt natural, preparat în casă). Era o prăjitură tare apreciată la vremea aceea, cu aluat sfărâmicios, gem de prune sau chiar magiun, iar aluatul răzuit de deasupra prăjiturii, ușor crocant și aspectuos. Eu nu am avut nici untură, nici lapte prins, dar tot a ieșit o bunătate de prăjitură. Și pentru că este prăjitura copilăriei mele, particip cu aceasta la provocarea Tradiție si gastronomie românească, provocare lansată cu ceva timp în urmă de Gina Bradea și a cărei gazdă este luna asta, Cristina Iuliana Pană, adică Panacris, cum o știm cu toții și a cărei temă fiind delicioasele prune. Mulțumesc, fetelor dragi, atât pentru minunata provocare, cât și pentru găzduire! prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-12 prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-9
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 4 gălbenușuri de ou(medii)
  • 4 linguri smântână
  • 250 g unt(82%)
  • 150 g zahăr
  • 25 g zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 800 g făină(+ 2 linguri)
  • Pentru bezea:
  • 4 albușuri de ou
  • 3 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 300 g gem de prune
  • 150 g miez de nucă
  • 25-30 g zahăr pudră
  • 1 linguriță scorțișoară

Porții: 30

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 27/35 cm

Mod de preparare
Pentru aluat, frecăm untul moale( ținut 15-20 de minute la temperatura camerei), cu zahărul și zahărul vanilat, până devine ușor spumos.
Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea, apoi le adăugăm peste unt și omogenizăm compoziția.
Adăugăm, pe rând, omogenizând după fiecare adaos: smântâna, coaja rasă de lâmâie și zeama de lămâie în care dizolvăm bicarbonatul, apoi încorporăm, treptat, făina, în care amestecăm și praful de copt.
Frământăm un aluat nu foarte tare, din care dăm deoparte cât o minge de ping pong.
Restul de aluat, îl intindem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl lasăm să se odihnească, la rece, până pregătim restul ingredientelor.
În aluatul cât mingea de ping pong, mai adăugăm 2 linguri de făină, îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la congelator pentru 15-20 de minute.
Peste aluatul din tavă, întindem gemul de prune și presărăm jumătate din miezul de nucă tăiat grosier.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul, respectiv zahărul vanilat și zeama de lămâie și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă, pe care o întindem peste gemul din tavă.
Deasupra, răzuim coca de la congelator și presărăm miezul de nucă ramas, apoi coacem prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când aluatul se rumenește bine la suprafață și pe marginile prăjiturii.
Lăsăm prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit să se răcească, apoi o putem porționa și pudra cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară, sau simplu, după preferințe.
Este foarte bună, eu o numesc țărănească, sau rustică, după aspect și gust, și mai ales, este mult mai bună a doua zi, când devine și mai fragedă, efectiv se topește în gură.
Sper să vă placă rețeta mea de prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit și să vă fie de folos!
Smântâna poate fi înlocuită cu un iaurt mai cremos, iar untul cu untură, pentru cine folosește și dispune de așa ceva.
prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-8
prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-11
Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!