Ador sosurile si pasta de rosii, preparate in casa dupa gustul nostru. De fiecare data cand desfac o sticla sau un borcan, imi place sa servesc cate o portie asa simple. Acest sos de rosii pentru iarna este usor aromatizat cu verdeturi uscate, tocmai bun de adaugat in diverse tocanite, sosuri sau chiar pentru pizza. sos-de-rosii-pentru-iarna-14
Ingrediente
  • 15 kg rosii de gradina bine coapte
  • 3 linguri sare pentru muraturi
  • 3 linguri zahar
  • cimbru uscat
  • busuioc uscat
  • boia de ardei dulce
  • piper sichuan
Portii: 8 kg Timp de preparare: 6 ore
Mod de preparare
Pentru adaugarea condimentelor nu am o masura, efectiv se pun dupa gust.
Spre finalul prepararii se adauga cate putin din fiecare, se lasa cateva minute sa fiarba, apoi se pune putin sos sa se raceasca si se gusta.
Daca este nevoie, se mai adauga.
La fel se procedeaza si cu sarea si cu zaharul.
Deci, spalam rosiile si le lasam sa se scurga bine, apoi le indepartam cotoarele si eventualele stricaciuni si le tocam in cuburi mai mari.
Eu voi prezenta metoda fara masina de tocat si separat seminte, pentru ca a mea s-a defectat.
Este metoda pe care o practica si mama mea la tara, insa ea are o sita speciala prin care trece rosiile.
Punem rosiile intr-un vas incapator sau chiar doua, la foc mediu si le lasam sa fiarba pana cand incep sa se separe cojile si sa se ridice la suprafata.
Cam o ora si 30-40 de minute le-am lasat eu.
Trecem apoi rosiile printr-o sita deasa, asa incat se vor separa semintele si cojile.
Eu am o sita de plastic cu bol si am pus cate putine rosii, le-am frecat cu o spatula de silicon pana cand sucul si pulpa au trecut in bol, iar semintele si cojile au ramas pe sita.
A mers destul de rapid procedeul, as putea spune ca mai rapid decat masina de separat seminte, parerea mea.
Punem sucul de rosii rezultat, la fiert, tot la foc mediu si il lasam pana cand scade la jumatate.
Spre final de fierbere adaugam, treptat, sare, zahar si condimente si dupa cum am spus mai sus, gustam sosul si ii potrivim gustul exact cum ne place.
Nu trebuie sa fie prea sarat, sosul se va pastra foarte bine peste iarna, daca borcanele sau sticlele sunt bine sterilizate si capacele bine infiletate.
Nu este nevoie nici de conservant daca sosul este fiert suficient.
Borcanele se vor spala bine, se vor scurge si se vor steriliza pentru maxim 10 minute in cuptor cu focul aprins, apoi se vor umple cu sos de rosii pentru iarna fierbinte.
Imediat se infileteaza capacele bine spalate si sterse si se mai dau borcanele la cuptor pentru 5-6 minute, cu focul aprins(175-180 de grade).
Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana se vor raci definitiv, apoi le etichetam si le trecem la loc racoros.
sos-de-rosii-pentru-iarna-12
 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Clatite-aperitiv-cu-dovlecel-si-branza-6
Prajitura-aromata-preparata-la-multicookerul-Philips-6
placinta-aperitiv-legume-piept-pui-6
mere-la-borcan-pentru-placinta-4
Salata-de-pui-cu-paste-si-porumb-4
pasta-de-ton-cu-ardei-copt-1
Sandwichuri-aperitiv-preparate-cuptor-10
Rulada-aperitiv-omleta-aluat-branza-cartofi-10
minciunele-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!