Pentru că îmi place să am o cămară bogată și pentru că rezerv locul în congelator, altor ingrediente, am recurs la metoda de a conserva vinetele la borcan. Este al doilea an când pun vinete la borcan și vă asigur că rezistă foarte bine peste iarnă, fără conservanți. Totul este ca vinetele să fie bine coapte, borcanele bine sterilizate și bineînțeles, marea, dar marea problemă: capacele să se înfileteze perfect. vinete-la-borcan-5
Ingrediente
  • 5 kg vinete
  • 1 lingură sare mare
  • 4 linguri ulei

Porții: 3 borcane de 720 ml

Timp de preparare: 45 minute
Mod de preparare
Coacem vinetele pe flacără, grătar, sau la cuptor, după cum obișnuiește fiecare, dar urmărim să fie bine coapte.
Eu le coc pe flacăra aragazului, peste un grătar.
Le așezăm, apoi, într-o tavă, presărăm sare peste ele și le acoperim cu o folie alimentară, sau cu o altă tavă și le lăsăm așa 15 minute, după care le curățăm rapid șub jet de apă rece.
Se vor curăța foarte bine și repede, după ce s-au odihnit așa, presărate cu sare.
Punem vinetele curățate într-o sită și le lăsăm să se scurgă bine de tot.
După ce se scurg, le tocăm ca pentru salată și le amestecăm cu sare și o lingură de ulei.
Eu am pus sare treptat, le-am gustat și m-am oprit la o lingură, pentru că nu trebuiesc sărate rău.
Spălăm borcanele, le scurgem de apă și le sterilizăm în cuptorul aprins, pentru 10 minute, apoi le lăsăm să se tempereze ușor și le umplem cu vinete, presându-le bine cu o spatulă, să nu se creeze goluri de aer.
Umplem borcanele până la filet, apoi adăugăm la fiecare câte o lingură de ulei.
Uleiul va crea o barieră care va proteja vinetele pe parcursul păstrării.
Înfiletăm capacele bine spălate și șterse și dăm borcanele la cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor, să se răcească lent, apoi le trecem în cămară.
Să vă fie de folos, rețeta mea de vinete la borcan!
 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
langosi-gem-de-prune-nuci-8
prajitura-dungata-11
clatite-de-post-cu-banane-6
Fursecuri-ciocolata-aroma-menta-9
Salata-vinete-maioneza-telina-6
pulpe-de-pui-in-crusta-de-mustar-8
cartofi-umpluti-cu-mozzarella-si-ou-fiert-inveliti-in-bacon-9
Paine-cu-mozzarella-rosii-deshidratate-si-susan-8
Mancare-spanac-leurda-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!