Îmi place să fac aluaturile în casă, cu toate ca apelez destul de des și la cele din comerț, mai ales atunci când vreau rapid un preparat, dar și pentru că sunt foarte bune. De data aceasta am preparat cel mai simplu aluat de foietaj pe care l-am facut până acum și a ieșit tare bun. Eu l-am preparat de seara și l-am folosit a doua zi dimineața, dar sunt suficiente 2 ore de stat la frigider, înainte de a fi folosit, sau, se poate da la congelator 20-30 de minute.

placinta-cu-mere-cu-foietaj-simplu-de-casa-9 placinta-cu-mere-cu-foietaj-simplu-de-casa-6

Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 250 g unt(82%)
  • 600 g făină(+50 g)
  • 250 ml apă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 2 kg mere ușor acrișoare
  • 3 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • scorțișoară

Porții: 24

Timp de preparare: 40 minute

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de foietaj, care, după cum am spus în introducere, trebuie să stea la frigider până se întărește untul.
Untul, trebuie adus la temperatura camerei, înainte de a-l folosi.
Amestecăm într-un pahar: sarea, zahărul, uleiul, oțetul și apa rece.
Cernem făina într-un bol, facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo amestecul din pahar, apoi începem să încorporăm făina în acest amestec, cu ajutorul unui tel sau a unei spatule.
Frământăm apoi aluatul cu mâinile, până devine nelipicios, dar nu trebuie să fie foarte ferm, foarte tare.
Presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât se poate de subțire.
Ungem foaia cu untul moale, presărăm aproximativ 50 g făină peste el și rulăm foaia strâns, apoi ungem ușor și ruloul cu puțin unt și îl răsucim strâns în formă rotundă.
Acoperim aluatul de foietaj cu o folie alimentară și îl dăm la frigider, sau la congelator, în funcție de cât de rapid vrem să îl folosim.
Ne ocupăm între timp de mere, pe care le dăm pe răzătoare și le caramelizăm pe foc, împreună cu zahărul, până își schimbă culoarea.
Nu e necesar să le curățăm de coajă că pierdem o parte din dulceața lor.
Le lăsăm apoi să se răcească și adăugăm peste ele, zahărul vanilat și scorțișoara.
Împărțim aluatul în două, întindem o parte în tava unsă cu puțin unt și presărată cu zahăr și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță.
Peste foaie, întindem umplutura de mere și o acoperim cu cea de-a doua foaie.
Cu un cuțit zimțat, crestăm foaia ușor, marcând porțiile de plăcintă.
Coacem plăcinta cu mere cu foietaj simplu de casă, pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până se rumenește frumos la suprafață.
O lăsăm să se răcească, o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie, de preferință, sau cu aromă de scorțișoară și o porționăm.
De menționat că eu folosesc făină de țară, fără aditivi.
Să vă fie de folos!
 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Spirale-foietaj-branza-chimen-8
Piept-de-pui-ciuperci-sos-branzeturi-9
Budinca-aperitiv-cu-sunca-si-ardei-9
Mancare-de-ciuperci-praz-specialitati-porc-afumate-7
Placinta-cu-mere-6
Supa-de-rosii-cu-galuste-bavareze-11
Prajitura-Alba-ca-zapada-reteta-clasica-4
chec-aperitiv-piept-pui-ciuperci-crusta-bacon-10
IMG_8386
Arhive
error: Conținutul este protejat!