Postat: 20 octombrie 2016 - Pui - comentarii
În zona de unde îmi am eu originile, ciulamaua era o mâncare foarte frecventă, preparându-se cu diverse ingrediente, cum ar fi: carne de pui, ciuperci, dovlecei, urzici, sau chiar combinând unele dintre aceste ingrediente. Nu se folosește smântâna pentru îngroșare, așa cum am văzut în alte zone, ci lapte cu făină, un fel de sos bechamel, să zic așa. Iese atât de bună, cu gust dulceag-picant și se servește cu mămăliguță. Eu am adaptat această ciulama de pui cu ciuperci, zilelor noastre și bineînțeles, gustului nostru. Si am preparat-om in tigaia Regis Stone wok cu efect de piatră încinsă, de care nu mă mai despart în bucătărie și pe care am descris-o aici.  
Ingrediente
  • 500 g piept de pui
  • 500 g pulpe dezosate
  • 250 g ciuperci champignon albe
  • 250 g ciuperci champignon brune
  • 1 ceapă galbenă, mare
  • 50 ml ulei de măsline
  • 100 g unt
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • piper măcinat
  • sare
  • nucșoară
  • 4-5 căței de usturoi
  • mărar verde
  • 2 foi dafin
  • 2-3 frunze busuioc
Porții: 8 Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare
Condimentăm carnea cu sare și piper și o rumenim pe toate părțile, în tigaia wok, cu puțin ulei de măsline.
Transferăm apoi carnea în alt vas, iar în locul ei, în wok, adăugăm ceapa tocată solzișori, o amestecăm intens, până devine sticloasă.
Adăugăm și un cubuleț de unt  și 2 căței de usturoi, tocați rondele.
Peste ceapă, adăugăm ciupercile spălate, scurse bine și tocate în sferturi, precum și codițele acestora, tăiate în jumătăți.
Le amestecăm cu ceapa, pentru un minut-două, la foc mediu, apoi acoperim wokul cu capacul AromaLid și lăsăm un cub de unt în sistemul de picurare al capacului, astfel încât, untul se va topi și va picura peste ciuperci.
Când ciupercile sunt bine pătrunse și au lăsat destul suc în vas, adăugăm carnea și le mai lăsăm să se prepare împreună 8-10 minute, pentru a se intrepătrunde gusturile.
Restul de unt(cam 60-65 g), îl punem la topit în alt vas și desfacem făina în el, apoi o diluăm treptat cu laptele fierbinte, ca la sosul bechamel.
Condimentăm sosul cu nucșoară și puțin piper și îl adăugăm în wok, amestecând intens, pentru omogenizare.
Mai lăsăm ciulamaua de pui și ciuperci, pe foc 4-5 minute, timp în care îi potrivim gustul, cu sare, nucșoară și piper, adăugăm mărarul tocat și 2-3 frunze de busuioc, 3 căței de usturoi răzuiți.
Preparăm și o mămăliguță și o servim cu delicioasa ciulama de pui cu ciuperci.
Să vă fie de folos!
 
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Cornuri-cu-unt-si-aroma-de vanilie-8
salata-fasole-verde-ardei-copt-7
Rulada-biscuiti-mascarpone-nuca-cocos-12
Tort-in-patratele-8
ciocolata-de-casa-cu-migdale-8
Salata-varza-morcov-telina-6
Evantai-de-vinete-dovlecel-bacon-rosii-6
Clatite-la-cuptor-cu-carne-si-ciuperci-11
Placinta-branza-dovlecel-7
Arhive
error: Conținutul este protejat!