Postat: 06 octombrie 2016 - Muraturi - comentarii

A trecut ceva timp de când n-am mai făcut gogoșari umpluți cu varză și asta pentru că am tot făcut diverse salate de legume și fructe, în care am pus și varză și gogoșari.

Anul acesta am zis sa nu-i mai ratez, că tare mult ii plac soțului meu, mai ales ca rețeta o am de la mama soacră. 😉

Și mie îmi plac mult, iarna, mai ales cu un strop de maioneză deasupra. Daaaa, sunt tare buni cu maioneza, dar și fară, alături de orice friptură sau alte mâncăruri cu carne.

gogosari-umpluti-cu-varza-6
Ingrediente
  • Pentru un borcan de 4 l:
  • 10 gogoșari (2 kg)
  • 1 kg varză albă
  • 1 kg varză roșie
  • 4 morcovi(300 g)
  • 1 rădăcină țelină + frunzele
  • 1 conopidă mică
  • puțin hrean
  • 1/2 linguriță sare
  • Pentru soluția lichidă:
  • 500 ml oțet
  • 1 l apă
  • 2 linguri sare de murături(cam 50 g)
  • 1 plic condimente pentru murături
  • 2-3 foi de dafin
  • 100 g zahăr
Mod de preparare
Spălăm gogoșarii și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, decupăm câte un căpăcel, exact pe lângă cotoare.
Îndepărtăm cu grijă cotoarele, răzuim nervurile cu ajutorul unei lingurițe și îi scuturăm bine de semințe.
Varza o tocăm fideluță si o punem într-un vas încăpător, apoi presărăm sare peste ea și o amestecăm bine.
Morcovii și țelina, se dau pe răzătoarea mare, se adaugă peste varză și se amestecă.
Lăsăm salata să se odihnească 10-15 minute, apoi o scurgem ușor de zeama lăsată și umplem cu ea gogoșarii.
Așezăm la baza borcanului frunze de țelină și câteva rondele de hrean, apoi începem să așezăm gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă bine.
Printre gogoșarii umpluți cu varză, vom adăuga buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.
Într-un vas, fierbem oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru câteva clocote, până se topește zahărul și sarea.
Așezăm sub fundul borcanului lama unui cuțit și turnăm peste gogoșari, compoziția lichidă, fierbinte și trecută prin strecurătoare. Sunt prea multe semințe și s-ar împrăștia prin salata de varză și nu știu dacă le-am agrea.
Imediat înfiletăm capacul și agităm bine borcanul, învârtindu-l pe masă, pentru a pătrunde compoziția lichidă prin toți gogoșari.
Dacă este cazul, desfacem capacul și completăm cu lichid.
Învelim borcanul cu o pătură și îl lăsăm acolo până se răcește, apoi îl putem trece în cămară.
Dacă se dorește o soluție mai acră, se reduce cantitatea de zahăr, dar având în vedere proporția oțet/apă, nu iese prea dulce nici compoziția mea.
Să vă fie de folos!
gogosari-umpluti-cu-varza-9
 
Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
lasagna-cu-carne de vitel-7
Chiftele-amestec-legume-carne-7
Aperitiv-foietaj-bacon-7
Omleta-la-cuptor-branza-rosii-cherry-7
Cozonac-cu-nuca-8
prajitura cu foi caramelizate (12)
Prajitura-de-post-cu-crema caramel-si-unt-de-arahide-11
Pernute-crocante-din-mamaliguta-6
Paine-amestec-faina-malai-7
Arhive
error: Conținutul este protejat!