Mămăliguța a fost primul meu preparat încercat, înca din timpul copilăriei, sub îndrumarea bunicii mele.

De data aceasta, însă, am simțit nevoia să ies puțin din rețeta clasică și, inspirată din rețetele lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza, a rezultat o gustoasă mămăliguță cu busuioc și parmezan, preparată la wok.

Trebuie să menționez că este vorba de tigaia Regis Stone wok cu efect de piatră încinsă, care și-a făcut de curând loc în bucătăria mea și a surclasat, detașat, celelalte tigăi pe care le foloseam până acum.

Îmi place maxim această tigaie wok, în primul rând pentru  că are un înveliș special, antiaderent, cu efect de piatră încinsă, foarte rezistent la zgârieturi și durabil, având o grosime de 4 mm.

Wok-ul Regis Stone, este adânc de 8 cm și are diametrul de 28 cm, așa că pot prepara lejer în el, pentru toată familia mea, diverse preparate de fel principal și nu numai, fără a-mi fi teamă că se lipește ceva de pereții acestuia.
Baza wok-ului este realizată din oțel inoxidabil, iar carcasa, din aluminiu forjat, asigurând distribuirea uniformă a căldurii, pe toată suprafața tigăii.

Nu vă mai spun cât de ușor se curăță!
Un alt amănunt, este acela că tigaile Regis Stone Wok pot fi folosite pe plite cu gaz, cu inducție, electrice și ceramice.
Cu Regis Stone Wok gătim rapid, sănătos, gustos și fără grăsimi.

mamaliguta-cu-busuioc-si-parmezan-preparata-la-wok-6

Ingrediente

  • 1500 ml apă
  • 500 g mălai extra
  • 1 linguriță sare
  • 5-6 frunze de busuioc
  • 75 g parmezan ras
  • 20 g unt

Porții: 8

Timp de preparare: 30 minute

Mod de preparare

Punem apa în wok, la foc mediu, iar la primul clocot, adăugăm sarea și o mână de mălai.
Amestecăm intens cu o spatulă sau tel siliconic, micșorăm intensitatea focului și așteptăm din nou atingă punctul de fierbere, cirul de mămăligă, deja format.
Adăugăm mălaiul în ploaie, amestecând continuu pentru omogenizare, apoi acoperim wokul cu capacul și lăsăm mămăliga să fiarbă la foc încet, pentru aproximativ 15-20 de minute.
Mai trecem pe la ea din când în când și o mai amestecăm cu o spatulă de lemn sau silicon.
Telul l-am folosit doar până am pus tot mălaiul, pentru a nu se crea cocoloașe.
După acest interval, gustăm mămăliguța, iar daca este preparată adăugăm untul și amestecăm intens, până acesta se topește și se încorporează în mămăliguță, apoi adăugăm și parmezanul ras, amestecat cu frunze de busuioc, rupte mărunt.
Mai lăsăm mămăliguța 5 minute pe foc, pentru ca busuiocul să-si degaje aroma, amestecând-o ușor, apoi, cu o lingură umezită în apă rece, o strângem ușor de pe margini spre interior, pentru a o putea răsturna pe platou.
Bunica îmi spunea că mămăliuța este fiartă atunci când începe să se desprindă singură de pe făcăleț, sau spatula cu care amestecăm, dar pe vremea aceea foloseam mălai brut și fierbea foarte greu.
Este chiar gustoasă mămăliguța cu busuioc și parmezan, preparată la wok, noi am servit-o cu o delicioasă ciulama de pui cu ciuperci, dar și cu brânză sărată, cârnați de casă și ceapă roșie.
Sper să vă inspire și pe voi rețeta mea și vă recomand cu toată încrederea   tigaia Regis Stone wok cu efect de piatră încinsă, de la AloShop!

mamaliguta-cu-busuioc-si-parmezan-preparata-la-wok-5

 

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive