Ne place dovleacul, așa că în plin sezon și nu numai, pregătesc diverse preparate cu el, cum este și această plăcintă țărănească cu dovleac.

Mie îmi place în mod deosebit culoarea lui în preparate, ador portocaliul, îmi dă o stare de pace și liniște.

Aluatul acestei plăcinte este preparat cu iaurt, după o rețetă țărănească pe care o prepara mama când eram eu copil.

Bine, ea folosea untură, eu de data aceasta am folosit unt, însă tot bună a ieșit.

Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 75 g zahăr
  • 100 g unt(82%)
  • 200 g iaurt cremos(Pilos – 3,5% grăsime)
  • un praf sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • 500-550 g făină(de țară folosesc eu)
  • Pentru umplutura de dovleac:
  • 1 kg dovleac plăcintar(cuburi)
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 2 plicuri zahăr cu scorțișoară
  • 2 linguri gris

Porții: 24

Timp de preparare: 30 minute

Timp de coacere: 35 minute

Dimensiuni tavă de copt:28/40 cm

Mod de preparare

Pregătim mai întâi umplutura.

Curățăm dovleacul, îl tăiem în cuburi și presărăm zahărul peste el.

Îl lăsăm așa 20-30 de minute, amestecând din când în când cubulețele cu zahărul, până acesta din urmă se diluează și se formează puțin sirop. Transferăm vasul pe foc și amestecăm ușor cubulețele de dovleac, până încep să se pătrundă, dar doar o idee. Le răsturnăm într-o sită și așteptăm să se scurgă siropul format.
Pentru aluat, frecăm untul moale cu zahărul, adăugăm oul, sarea și iaurtul și omogenizăm.
După adăugarea iaurtului, adăugăm bicarbonatul, pentru a se stinge ajutat de aciditatea iaurtului, apoi încorporăm făina amestecată cu praful de copt.
Vom obține un aluat ușor moale și elastic, pe care îl lăsăm să se odihnească la loc rece, 15 minute, apoi îl împărțim în două părți, dar nu egale.
Mie îmi place să las aluat mai mult la foaia de jos, pentru că aceasta va fi ușor presată de umplutură și nu va mai crește la fel ca foaia superioară.
Întindem prima foaie în tava ușor unsă cu ulei sau unt și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță.
Peste foaie, presărăm 2 linguri de gris, pentru a absorbi surplusul de sirop de la dovleac, apoi întindem umplutura de dovleac și presărăm zahăr vanilat și zahăr cu scorțișoară, sau chiar pulbere de scorțișoară.
Deasupra întindem cea de-a doua foaie, pe care mai întâi o vom întinde pe masa înfăinată, apoi o rulăm pe sucitorul de aluat și o transferăm peste umplutura din tavă.
Coacem plăcinta țărănească cu dovleac, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se rumenește bine la suprafață(35-40 minute, maxim)
O lăsăm apoi să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și scorțișoară și o porționăm, urmând să o servim cu mare poftă.
Merge așa de bine cu un pahar de iaurt, dar și cu cafea sau ceai.
Sper să vă placă această plăcintă țărănească cu dovleac și să vă inspire!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
zacusca-reteta-clasica-10
Tocanita-ciuperci-piept-pui-8
Paine-cu-cartofi-si-cascaval-12
batoane-cu-miere-mac-si-susan-8
cartofi-evantai-condimentati-9
Fasole-verde-cu-ghebe-si-usturoi-5
Ciorba-de-fasole-cu-ghimbir-si-tarhon-5
Friptura-porc-cartofi-la-cuptor-ceapa-caramelizata-3
Budinca-cartofi-piept-pui-smantana-12
Arhive
error: Conținutul este protejat!