Postat: 12 octombrie 2016 - Prăjituri - comentarii
Prăjitura Albinița, care se mai regăsește și sub denumirea de Mimoza, este una dintre prăjiturile copilariei, multora dintre noi. Este o prăjitură cu foi, cu miere în compoziție, coapte pe dosul tăvii, iar crema este foarte simpla, cu gris și unt și mai are un strat de gem pe care eu il ador. De fapt acel strat dă tot deliciul prăjiturii, părerea mea. Rețeta o am de mult, de la mama unei prietene, care ne-o prepara deseori când aveam poftă de ceva dulce. Nu știu dacă este chiar rețeta originală, dar este varianta pe care eu o știu de peste 20 de ani, cel puțin. albinita-9
Ingrediente
  • Foi cu miere:
  • 150 g unt
  • 150 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 3 ouă
  • 3 linguri miere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf sare
  • 900-950g făină
  • Crema de gris:
  • 1 l lapte
  • 300 g gris
  • 50 g făină
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 38 ml esență de lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 720 g gem de caise
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie

Porții: 30

Timp de preparare: 45-50 minute

Dimensiuni tava de copt: 28/40 cm

Mod de preparare
Pentru prepararea foilor cu miere, amestecăm într-un vas, pe foc: untul, zahărul, ouăle, laptele și un praf de sare.
Lăsăm ingredientele pe foc, amestecându-le intens, până la topirea zahărului și la omogenizarea compoziției, care devine ușor spumoasă.
Lăsăm apoi compoziția să se tempereze, adăugăm mierea, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și începem să încorporăm, treptat, făina.
Va rezulta un aluat ușor lipicios și nu foarte vârtos, dar destul de elastic, așa încât se va întinde cu ușurință pe dosul tăvii.
Împărțim aluatul în patru părți egale și coacem patru foi pe dosul tăvii ușor unse și tapetată cu puțină făină, pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Pentru crema de gris, punem laptele la fiert împreună cu zahărul și un praf de sare, iar cănd atinge punctul de fierbere, adăugăm grisul amestecat cu făina, în ploaie și amestecăm intens cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce crema este bine îngroșată, se ridică de pe foc și se adaugă esența, apoi se lasă la răcit, după care se încorporează în ea,  untul moale, ușor spumat cu o lingură de zahăr pudră.
Se împarte crema de gris în două și se asamblează prăjitura Albinița așezând prima foaie în tava în care am copt foile, întindem jumătate din crema de gris, o acoperim cu a doua foaie și o presăm ușor, întindem peste aceasta, gemul, iar foaie, cremă și ultima foaie.
Acoperim prăjitura Albinița cu folie și așezăm o greutate peste ea(niște dicționare, în cazul meu:) )
Lăsăm prăjitura la rece, până când foile se hidratează bine și prăjitura se porționează frumos. De pe o zi pe alta ar fi ideal, dacă reușim să o ascundem de pofticioși 🙂
Bine, eu colțurile le tai cam în 2 ore, ca să ne satisfacem din poftă.
O pudrăm apoi cu zahăr și o servim alături de cei dragi.
Este o bunătate!
albinita-10
Etichete: , , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Smoothie-cu-iaurt-si-castraveti-pentru-mic-dejun-7
Saratele-preparate-la-aparatul-de-gofre-6
Papanasi-amestec-branza-pesmet-9
Cosulete-foietaj-oua-carnati-7
Cheesecake-capsuni-10
pizza-preparata-la-tigaie-10
Chiftelute-oua-posate-sos-ardei-copt-9
Spatzle-sos-ciuperci- parmezan-5
Spirale-foietaj-branza-chimen-8
Arhive
error: Conținutul este protejat!