Când eram eu mai tinerică, se găsea la chioșcurile de pâine doar pâine proaspătă, din acea zi, foarte rar de două, maxim trei zile. La fel și astfel de batoane cu miere, mac și susan, pe care le adorau băieții mei. Acum, din păcate, le găsești la țiplă cu un termen de garanție extins…la fel și pâinea. Dar îi mulțumesc Adinei Ciocălău, pentru că am descoperit la ea, pe blogul Carte de rețete, această minunată rețetă de batoane și am readus în casă, gustul copilăriei băieților mei! Se fac atât de ușor și ies tare bune și extrem de pufoase, doar că există o problemă!! 🙂 Nu te poți abține și mănânci cât cuprinde :)))) Am respectat întocmai rețeta Adinei pentru aluat, doar siropul l-am preparat cu miere.
Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată(1 plic)
  • 50 g zahăr
  • 80 ml ulei
  • 250 ml lapte cald
  • un praf sare
  • Pentru uns:
  • 100 ml apă
  • 1 lingură făină
  • susan
  • mac
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă
  • 2 linguri miere

Porții: 8

Timp de pregătire: 90 minute

Timp de coacere: 20 minute

Mod de preparare
Mai întâi aducem ingredientele la temperatura camerei, ca pentru orice aluat.
Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijlocul ei, unde adăugăm drojdia și zahărul, care fac echipă bună împreună.
Zahărul ajută drojdia să se dezvolte mai rapid.
Încălzim laptele și turnăm o parte din el peste drojdie și zahăr.
Le amestecăm ușor și le lăsăm câteva minute, 8-10, până când maiaua astfel formată, își dublează volumul.
Adăugăm apoi și restul de lapte cald și uleiul, treptat, amestecând totul cu făina de pe margini.
Frământăm un aluat compact și nelipicios, pe care îl lăsăm aproximativ 25-30 de minute la loc cald, acoperit, până își dublează volumul.
Presărăm apoi sare fină peste el și îl frământăm din nou, așa încât sarea să se dizolve și să se dispună uniform în aluat.
Împărțim aluatul în 8 părți egale, 8 sfere, pe care le mai lăsăm la odihnit 5-6 minute, apoi le întindem în foi subțiri, de lungimea laturii mici a tăvii în care le vom coace, apoi le rulăm, nu foarte strâns și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt.
Lăsăm cam 2 cm distanță între ele, să aibă loc să se dezvolte.
Le acoperim și le lăsăm la loc cald până își măresc consistent volumul.
Amestecăm 100 ml apă cu o lingură de făină și cu ajutorul unei pensule, ungem batoanele cu acest amestec și presărăm mac, respectiv susan, peste ele.
Coacem batoanele pentru 20-25 minute, în cuptorul preîncălzit, la 160-175 de grade.
Fierbem apa pentru sirop, o lăsăm 2-3 minute să se tempereze și diluăm mierea în ea.
Ungem cu acest sirop, batoanele fierbinți, după ce le scoatem din cuptor.
M-au cucerit pe deplin aceste batoane cu miere, mac și susan, vă recomand cu toată încrederea să le încercați!
De menționat că eu folosesc făină de țară, fără aditivi sau alte adaosuri.
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Pizza-turceasca-4
ciorba-de-rosii-cu-dovlecel-si-crutoane-aromatizate-13
cozonac-aroma-rom-6
Placinta-cu-carne-si-legume-7
guguluf-banane-5
IMG_8386
Chiftele-ton-porumb-dulce-oua-prepelita-8
Placinta-cu-mere-6
pariziene-gem-gutui-6
Arhive
error: Conținutul este protejat!