Pentru că ne-au plăcut tare mult batoanele cu miere, mac și susan, m-am gândit să le prepar și în varianta de post și bine am făcut.

Au ieșit la fel de bune și frumoase ca și cele cu lapte, deci merg preparate oricum.

Data viitoare am să le încerc și cu ou în aluat și umplute și mai văd eu cum, că tare mult ne plac.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550 g făină
  • 7 g drojdie uscată(1 plic)
  • 50 g zahăr
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 30 ml ulei de măsline
  • 250 ml apă caldă
  • un praf sare
  • Pentru uns:
  • 100 ml apă
  • 1 lingură făină
  • mac
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă
  • 2 linguri miere

Porții: 8

Timp de pregătire: 90 minute

Timp de coacere: 25 minute

Mod de preparare
Cernem făina într-un vas și o lăsăm la temperatura camerei cu o oră înainte de a ne apuca de lucru.
Facem o adâncitură la mijlocul ei, unde adăugăm drojdia amestecată cu zahărul.
După cum am mai spus, zahărul ajută drojdia să se activeze mai rapid.
Încălzim apa și turnăm puțină peste amestecul de drojdie și zahăr.
Le amestecăm ușor și le lăsăm 10 minute, până când maiaua, își dublează volumul.
Adăugăm apoi, treptat și restul de apă caldă, pe care am amestecat-o cu uleiulși începem să strângem la centru și făina de pe margini.
Frământăm un aluat ușor moale, dar nelipicios, pe care îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm aproximativ 25-30 de minute la loc cald, până își mărește consistent volumul.
Presărăm apoi sare fină peste el și îl frământăm din nou, pentru a se dizolva sarea și a se încorpora uniform în aluat.
Împărțim aluatul în 8 părți egale și formăm 8 sfere, pe care le mai lăsăm la odihnit 5-6 minute, apoi le întindem cu ajutorul sucitorului în foi subțiri și le rulăm, nu foarte strâns, le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, la intervale de aproximativ 2 cm.
Le acoperim cu ștergare de bucătărie și le lăsăm la loc cald până își măresc consistent volumul.
Amestecăm 100 ml apă rece cu o lingură de făină și cu ajutorul unei pensule, ungem batoanele cu acest amestec, apoi presărăm mac peste ele.
Coacem batoanele pentru 20-25 minute, în cuptorul preîncălzit, la 160-175 de grade.
Fierbem apa pentru sirop, o lăsăm 2-3 minute să se tempereze și diluăm mierea în ea.
Ungem cu acest sirop, batoanele fierbinți, după ce le scoatem din cuptor.
Sunt foarte gustoase și aceste batoane cu miere și mac, de post, la fel ca și celelalte, diferența între ele este la culoarea aluatului.
Cele cu lapte au aluatul mai alb, firesc și o idee mai pufos.
Iar la aluatul acestor batoane cu miere și mac, de post, a intrat ceva mai multă făină. Să vă fie de folos!
Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Friptura-porc-macerata-bere-neagra-9
papricas-de-pui-6
Mancare-de-ciuperci-praz-specialitati-porc-afumate-7
prajitura-aluat-fraged-bezea-jeleu-visine-13
Budinca-cartofi-piept-pui-smantana-12
Legume-trase-la-tigaie-cu-sos-de-rosii-8
Ciorba-legume-costita-afumata-zeama-varza-3
ciorba-de-loboda-6
Friptura-pui-sos-picant-ardei-dovlecel-oua-posate-11
Arhive
error: Conținutul este protejat!