Postat: 07 noiembrie 2016 - Dulciuri diverse - comentarii
Îmi place să fac gogoși, pentru că îmi plac tare mult aluaturile de casă. Iar la gogoși putem să adaptăm aluatul după bunul plac, de la aluat simplu doar cu apă și făină, până la un aluat complex cu ouă, lapte și ceva grăsime. Eu am preparat de data aceasta niște gogoși dospite, dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Și ne-au plăcut mult, ușor crocante la exterior și foarte pufoase la interior. Și le-am aromatizat cu esență de rom.
Ingrediente
  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet
  • 200 ml lapte
  • un praf sare
  • 4 ml esență de rom(2 fiole)
  • zahăr pudră

Porții: 30

Timp total de preparare: 90 minute

Mod de preparare
Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură la mijloc și adăugăm acolo drojdia, zahărul și puțin lapte cald.
Amestecăm ușor aceste ingrediente și le lăsăm așa până când drojdia începe să se dezvolte.
Fiind drojdie uscată, o putem amesteca chiar cu făina, eu mai procedez și așa, dar pentru a reduce din timpul de dospire, e mai bine să fie amestecată cu zahărul și laptele cald.
batem ouăle cu un praf de sare, adăugăm uleiul și oțetul și turnăm acest amestec în vasul cu făină, peste maiaua deja formată.
Am pus oțet pentru a râmăne gogoșile fragede, atunci când se răcesc, având în vedere că am pus și albușurile de la ouă, care au proprietatea de a întâri sau usca aluaturile, după coacere.
Adăugăm și esența și imediat începem să strângem făina de pe margini, la mijloc, amestecând intens cu o spatulă și turnând treptat restul de lapte cald.
Frământăm apoi aluatul cu mâna, până se omogenizează.
Îl lăsăm ușor mai moale, ca și la cozonac, dar nu trebuie să fie lipicios.
Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald până își dublează volumul(40-45 minute, sau chiar o oră, în funcție de calitatea ingredientelor: făină, drojdie)
Eu folosesc făină de țară, iar drojdie de la Dr Oetker, cea uscată.
Iar pentru o bună reușită a aluatului,  ingredientele trebuiesc aduse la temperatura camerei cu 20-30 de minute înainte de începerea procesului tehnologic.
Când fac cozonaci, las făina în bucătărie de seara și o cern de câteva ori.
După ce se dospește aluatul, îl modelăm în formă de rulou și tăiem din el felii de 1 cm pe care le modelăm sub formă de biluțe și le aplatizăm puțin.
Le mai lăsăm la odihnit 10-15 minute, apoi le scufundăm în baie de ulei încins.
Le prăjim la foc mediu spre maxim, până se rumenesc frumos, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Le scoatem apoi pe prosoape de hârtie absorbante, le lăsăm să se tempereze ușor și le pudrăm cu zahăr.
Sunt bune rău calde, aceste gogoși dospite, servite cu un iaurt bun, sana sau kefir.
Să vă fie de folos!
 
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
placinta-branza-visine-11
Cartofi-la-cuptor-cu-busuioc-si-gogosari-in-sos-de-rosii-5
Rulada-biscuiti-mascarpone-nuca-cocos-12
rulouri-aperitiv-paine-fara-gluten-9
Cosulete-aperitiv-foieta-bacon-ciuperci-9
tort-de-biscuiti-de-post-6
biscuiti-aperitiv-cu-sunca-presata-si-cascaval-afumat-7
gogosari-in-otet-la-rece-9
Mancare-mazare -gnocchi-carnati-10
Arhive
error: Conținutul este protejat!