Postat: 06 noiembrie 2016 - Pui - comentarii

Papricașul este o mâncare tradițională ungurească, asta toată lumea știe, preparată din carne de pui, multă ceapă, roșii, unt sau untură și multă paprika, în special dulce.

Bineînțeles că fiecare, în casa lui, o prepară după bunul plac, eu de exemplu am exclus untura, am pus ulei.

Nu că ar fi mai sănătos, dar am pus și puțină smântână și ar fi ieșit mâncarea prea grasă și calorică.

A ieșit tare gustos acest papricaș de pui, ușor picant și ușor dulce, exact cum preferă ai mei mâncărurile.

Și l-am preparat în tigaia wok cu efect de piatră încinsă, că tare dragă îmi este și foarte utilă.

Ingrediente
  • 1 kg carne de pui(piept și pulpe dezosate)
  • 4 cepe potrivit de mari
  • 125 ml ulei
  • 1 lingură boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute
  • 200 g pastă de roșii cu ardei
  • 200 ml smântână
  • 250 ml apă
  • 1 lingură făină
  • sare
  • 2 foi dafin
  • piper
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • Pentru găluște:
  • 2 ouă
  • 5 linguri făină
  • 1 lingură apă minerală
  • sare
  • piper

Porții: 6

Timp de preparare: 90 minute

Mod de preparare
Porționăm carnea în bucăți mai mici, o condimentăm cu sare și piper și o rumenim în ulei încins, pe toate părțile.
Transferăm, apoi, carnea în alt vas și în locul ei adăugăm ceapa tocată solzișori.
Adăugăm și câțiva stropi de apă și călim ceapa până se pătrunde bine și devine translucidă.
Imediat adăugăm boiaua de ardei și amestecăm intens, să nu se ardă, ci să pătrundă frumos în ceapă.
Adăugăm, apoi, pasta de roșii și ardei, iar când sosul începe să fiarbă, adăugăm și foile de dafin.
Între timp, ne ocupăm și de găluște.
Punem un vas cu puțină apă pe foc și un praf de sare.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare și puțin piper, adăugăm apa minerală și încorporăm făina.
Când apa atinge punctul de fierbere, luăm, cu o lingura umezită în apă rece, din compoziția de găluște și o scufundăm în vas.
Procedăm așa până se termină compoziția și de fiecare dată umezim lingura în apă rece.
Lăsăm găluștele să fiarbă, până considerăm că sunt preparate cam trei sferturi, apoi stingem focul.
Peste sosul de pe foc, adăugăm carnea și completăm cu apă din vasul în care au fiert găluștele, până se acoperă carnea.
Când sosul începe să fiarbă, transferăm în el și găluștele.
Dacă mai este cazul, mai adăugăm puțină apă, dar urmărim să nu obținem un sos prea fluid.
Desfacem o lingură de făină in smântână, adăugând și o lingură, două de sos, apoi o amestecăm rapid în sosul de pe foc.
Amestecăm intens până se omogenizează, dar cu mare atenție să nu strivim găluștele.
Mai lăsăm papricașul de pui să fiarbă 6-8 minute, la foc încet, timp în care ii potrivim gustul cu ce considerăm că mai trebuie: sare, piper, eventual câteva rondele de ardei iute, apoi, după stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat.
Câteva explicații:
  • găluștele, le-am fiert separat, pentru a nu absorbi tot sosul, dacă le-aș fi pus direct în sos(tips deprins de lla Vlăduț, bucătarul de la Neața cu Răzvan și Dani)
  • apa minerală am adăugat-o la găluște pentru a ieși mai pufoase, mai aerate.
  • compoziția de găluște trebuie să fie mult mai groasă decât cea de clătite, iar lingura se umezește în apă rece, pentru a se desprinde ușor, compozitia de pe ea.
Pare migălos acest papricaș de pui, dar în realitate nu este și merită preparat. Să vă fie de folos!
Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Ciorba-oase-porc-acrita-zeama-varza-6
Ciorba-perisoare-zeama-varza-6
Salata-de-vinete-cu-maioneza -reteta-clasica-6
Fursecuri-ciocolata-aroma-menta-9
Salata-legume-ton-maioneza-11
Faguri-madlene-aroma-portocale-trandafiri-14
pizza-turceasca-carne-miel-marinata-14
tocana-olteneasca-maruntaie-pui-ardei-copt-6
Prajitura-aluat-bezea-mere-5
Arhive
error: Conținutul este protejat!