Postat: 04 noiembrie 2016 - Carne tocată - comentarii

Când eram la liceu și locuiam la cămin, cea mai bună mâncare de la cantină mi se părea piureul de cartofi cu pârjoale moldovenești.

Odată am luat și eu parte la prepararea pârjoalelor, fiind de serviciu la cantină în acea zi.

Rețeta de față este exact cum mi-am amintit că o preparau bucătăresele de la acea vreme.

Eu le-am servit de data aceasta cu orez asezonat cu multe legume, și un sos aromat de roșii, iar pentru cele care au rămas pentru a doua zi, am preparat un piure de cartofi cremos și delicios, sosul rămânând același.

Ingrediente
  • 1,5 kg carne tocată(porc + vită)
  • 3 cartofi micuți
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 1 căpățână usturoi
  • 250 g franzelă albă, mai veche
  • 200 ml lapte
  • 3 ouă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 200 g pesmet
  • 50 g făină
  • 150 g unt
  • 150 ml ulei
Porții: 20 Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare
Trecem carnea prin mașina de tocat, de două ori chiar, pentru a deveni mai fină.
A doua oară, o trecem împreună cu pâinea înmuiată în lapte și scursă bine.
De obicei se pune doar miezul de la pâine, dar eu am pus-o cu coajă cu tot, că e prea bună coaja ca s-o înlătur.
Ceapa și usturoiul le trecem tot prin mașina de tocat și le adăugăm peste carne.
Morcovul și cartofii se dau pe răzătoare și se scurg bine, iar pătrunjelul se toacă mărunt.
Amestecăm toate ingredientele, adăugăm și ouăle și condimentăm amestecul, după gust, cu sare, piper și cimbru.
Lăsăm compoziția de pârjoale moldovenești să se odihnească 10-15 minute, apoi , cu mâinile trecute prin apă rece, formăm pârjoalele.
Luăm o mână de carne, o modelăm mai întâi de formă rotundă, apoi o aplatizăm între mâini, dându-i formă alungită și o tăvălim prin pesmet amestecat cu făină.
Formăm astfel toate pârjoalele apoi le prăjim fie în baie de unt, fie în baie de ulei.
Eu am prăjit jumătate în unt și jumătate în ulei, diferența între ele a fost de culoare, însă cele în unt mi s-au părut mai pufoase.
Problema e că untul nu este prea rezistent la prăjire, dar merită preparate și în unt, o serie.
Oricum ar fi preparate aceste pârjoale moldovenești, tot gustoase sunt.
Spor și poftă bună, în cazul în care le veți încerca!
Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive
error: Conținutul este protejat!