Postat: 15 decembrie 2016 - Torturi - comentarii

Prefer blaturile de tort cu cacao atunci când cremele folosite au altă culoare, adică sunt fără cacao sau ciocolată neagră.

Îmi place să am contrast la preparate, mai ales la deserturi.

Ca orice gospodină, am încercat și eu de-a lungul timpului, multe rețete de blaturi pentru tort, până am găsit-o pe cea optimă, care îmi reușește de fiecare dată.

Iar aceasta, este varianta mea de blat de tort cu cacao.

Ingrediente

  • Pentru o formă de copt cu diametrul de 27 cm:
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt

Mod de preparare

Mai întâi, pregătim toate ingredientele necesare acestui blat de tort cu cacao, aducându-le pe masa de lucru.
Măsurăm cantitățile. Măsura mea este lingura, dar cum nu se ia în lingură aceeași cantitate de fiecare dată, cântăresc îngredientele.
Ouăle trebuiesc scoase din frigider cu cel puțin 30 de minute, înainte de a ne apuca de lucru.
Cernem făina împreună cu cacaua, să fie aerate și să se amestece, în același timp.
Zahărul îl măcinăm fin, cu ajutorul râșniței de cafea.
Tapetăm forma de copt cu hârtie, doar la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră pe ei. Zahărul ajută blatul de tort să se desfacă de pe pereți, după coacere.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele.
Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă.
Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid.
Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers.
Zeama de lămâie, de asemeni, ajută bezeaua să devină mai fermă.
Așăugăm pe rând ouăle, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosin de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe.
Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua.
Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt, o nivelăm cu dosul unei linguri, sau rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil.
Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Nu deschidem ușa cuptorului decât după 15-20 de minute de coacere, pentru că s-ar stopa creșterea blatului.
Eu nu-l deschid decât la final, dar poate mai sunt cuptoare care nu coc uniform și necesită rotirea tăvilor.
După stingerea focului, mai lăsăm blatul de tort în cuptor, câteva minute, apoi îl mai lăsăm și în formă alte câteva minute să se tempereze ușor(4-5 minute) și abia apoi desfacem pereții formei și scoatem blatul de tort.
Acest blat de tort cu cacao, nu necesită praf de copt, pentru că se va dezvolta suficient, datorită bezelei reușite.
Praful de copt ajută blatul să se dezvolte mai mult, dar există posibilitatea ca după scoaterea din cuptor, blatul să se lase.
Eu pun puțin praf de copt, doar la blaturile în care folosesc unt, sau ciocolată topită, nucă, sau alte ingrediente solide.
Sper să vă fie de folos această rețetă de blat de tort cu cacao.

Etichete: ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive