Pot să vă spun că prăjitura cu foi fragede cu nucă, este una dintre cele mai bune prăjituri preparate de mine, din categoria celor cu foi coapte pe dosul tăvii.

Cu toate că mi-au dat ceva de furcă foile cu nucă în compoziție, pentru că aluatul este unul foarte nisipos, iar foile după coacere se mai rup, dacă nu lucrăm cu mare atenție, însă efortul a fost încununat pe deplin de gustul prăjiturii.

Pur și simplu se topește în gură, atât de fragede sunt foile, iar nuca le-a înnobilat la maxim.

Și am îmbinat mai multe gusturi în această prăjitură: foi dulci cu nucă și scorțișoară, crema ușor acrișoară, cu lămâie, iar glazura ușor amăruie.

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • 1 ou
  • 150 ml lapte
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 150 g unt(82%)
  • 1/2 plic amoniu pentru prăjituri(3,5 g)
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1/2 plic praf de copt(5 g)
  • un praf sare
  • 625 g făină
  • 1 baton de scorțișoară
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 750 ml lapte
  • 125 g zahăr
  • coaja și zeama de la o lămâie mică
  • 150 g făină
  • 250 g mascarpone
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată amăruie(72%)
  • 50 ml frișcă lichidă
  • miez de nucă pentru decor

Porții: 24

Timp total de preparare: 120 minute

Dimensiuni tavă de copt: 23/36 cm

Mod de preparare

Pentru foi, punem laptele la fiert, împreună cu batonul de scorțișoară pe care îl rupem în bucăți mai mici, iar când atinge punctul de fierbere, opărim cu el miezul de nucă măcinat fin.
Lăsăm, apoi, miezul de nucă să se răcească.
Frecăm untul moale cu zahărul, apoi adăugăm oul, un praf de sare și omogenizăm compoziția.
Adăugăm miezul de nucă opărit și răcit, omogenizăm din nou compoziția, apoi încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Dizolvăm amoniul în zeama de lămâie și il adăugăm odată cu făina, în aluat.
Va rezulta un aluat nisipos și nu foarte ferm, dar nelipicios, care se va mai întări la frigider, pentru că îl vom lăsa la odihnit 40-45 de minute, acoperit cu folie.
Eu l-am împărțit în trei părți aproximativ egale, înainte de a-l da la frigider.
Între timp, preparăm crema.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până se spumează ușor, apoi le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm făina și coaja de lămâie rasă cât de fin se poate.
Albușurile le vom păstra la congelator, pentru o altă prăjitură.
Restul de lapte îl adăugăm fierbinte peste compoziția rezultată , amestecând intens pentru a se omogeniza, apoi fierbem crema la foc mediu, până se îngroasă, de asemeni, amestecând continuu în ea.
Lăsăm crema să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, așezată direct peste ea, pentru a nu prinde crustă, după care, o mixăm împreună cu mascarponele și picurăm zeamă de lămâie, după gust.
Coacem foile de aluat.
Scoatem pe rând câte o parte din aluat și o întindem direct pe dosul tăvii unse cu puțin ulei sau unt și tapetată cu făină.
V-am zis că se lucrează mai greu cu aluatul, că este nisipos, așa că îl vom întinde direct pe tavă, iar sucitorul îl vom pudra cu făină.
Coacem fiecare foaie pentru 4-5 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, sau până când se vor rumeni.
După ce scoatem tava din cuptor, lăsăm foaia să se tempereze ușor pe tavă, apoi o transferăm pe un blat, un fund de lemn, sau pe masa de lucru, dar peste o hârtie de copt, cu mare grijă, pentru că se poate rupe.
Aș recomanda ca foile să nu se așeze una peste alta, pentru a nu se rupe.
Bine, eu voi recunoaște că mi s-au rupt pe alocuri, dar asta nu contează, pentru că acoperite cu cremă nu se văd.
Asamblăm prăjitura cu foi fragede cu nucă, în tava pe fundul căreia am copt foile.
Împărțim crema în două și o așezăm între foi.
Peste foaia de deasupra, asezăm o folie, apoi o presăm cu o greutate(un fund de lemn, o carte, etc) și dăm prăjitura la rece pentru 30-35 de minute, doar cât să se așeze bine foile peste cremă, după care o putem glazura.
Putem glazura prăjitura înainte de a se frăgezi foile complet, pentru că se vor frăgezi oricum, fiind atât de nisipoase.
Pentru glazură, topim ciocolata ruptă,  în frișca lichidă, la foc mic sau pe baie de aburi, amestecând intens în ea pentru a se omogeniza, o lăsăm 2-3 minute să se tempereze, apoi o întindem peste prăjitură, cu ajutorul unei spatule de tort și presărăm peste ea, miez de nucă tăiat grosier.
Dăm din nou prăjitura cu foi fragede cu nucă, la rece, până se frăgezesc bine foile, apoi o putem porționa și savura, alături de cei dragi.
 Este pur și simplu deosebită la gust, această prăjitură, chiar dacă ne dă puțin de furcă, merită tot efortul!
Pentru cei care tot „comentează” despre albușurile rămase, iată câteva idei de a le întrebuința proaspete, sau, ulterior, decongelate:
Să vă fie de folos!

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Galerie foto
Arhive