Am combinat la acest tort cu creme de ciocolată și jeleu de clementine, mai multe gusturi, mai multe arome și a ieșit tare bun.

O notă aparte i-a dat jeleul de clementine, pe care data viitoare îl voi prepara în strat mai gros, pentru că merită.

Blat cu cacao, sirop cu aromă de rom, cremă de ciocolată amăruie cu o ușoară aromă de mentă, cremă de ciocolată albă, cu aromă de vanilie și jeleu de clementine, cam asta conține deliciosul meu tort.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă medii
  • 6 linguri apă rece(30 ml)
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină
  • 20 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • pentru sirop:
  • 450 ml apă
  • 40 g zahăr
  • 16 ml esență de rom
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 200 g ciocolată amăruie(Bellarom)
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 375 g mascarpone
  • 1 linguriță esență de mentă
  • un praf sare
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 200 g ciocolată albă(Bellarom)
  • 150 ml fișcă lichidă
  • 375 g mascarpone
  • 2 fiole esență de vanilie(16 ml)
  • un praf sare
  • Pentru jeleul de clementine:
  • 250 suc de clementine(4 clementine mari)
  • 2 linguri amidon
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 2 clementine pentru decor

Porții: 16

Diametrul formei de copt: 24 cm

Mod de preparare

Rețeta blatului de tort cu cacao am prezentat-o aici.

Siropul îl preparăm prin fierberea apei cu zahărul, iar după ce se temperează ușor, adăugăm esența.

Pentru crema de ciocolată amăruie, rupem ciocolata în bucăți mici și o topim în frișca lichidă încălzită, amestecând continuu, până la omogenizare.

Nu este necesar ca frișca să atingă punctul de fierbere, ci doar să fie încâlzită, cât să se topească ciocolata.

Procedăm la fel și cu crema de ciocolată albă.

Ciocolata albă devine mai fluidă decât cea neagră după topire, așa că reducem cantitatea de frișcă, pentru a nu ne ieși crema prea subțire.

Lăsăm cremele să se răcească bine, apoi le mixăm pe fiecare în parte, împreună cu mascarponele și câte un praf de sare, pentru accentuarea gustului.

Adăugăm la fiecare cremă și esența.

Tăiem blatul de tort în trei părți, aproximativ egale.

Partea de jos, va veni deasupra tortului, pentru că de obicei este mai uniformă și putem orna tortul frumos.

Așezăm prima parte de blat pe platou și o însiropăm, apoi întindem 3/4 din crema de ciocolată amăruie.

Ne vom ajuta de pereții detașabili ai formei de tort, pe care îi vom strânge împrejurul tortului.

Însiropăm partea de mijloc a blatului de tort, pe care o așezăm deasupra cremei de ciocolată amăruie

Eu am așezat partea de blat peste baza formei de copt, am însiropat-o acolo și am răsturnat-o cu ușurință peste crema de ciocolată.

Întindem peste aceasta 3/4 din crema de ciocolată albă, apoi așezăm deasupra ultima parte de blat, însiropată.

La fel am procedat și cu aceasta, am așezat-o peste baza formei de tort și am însiropat-o, apoi am răsturnat-o peste crema albă, cu ajutorul bazei de la forma de tort.

Pentru jeleul de clementine, stoarcem clementinele, fie cu storcătorul de citrice, fie cu ajutorul unui blender, apoi trecem sucul prin sită.

Adăugăm peste sucul rezultat: zahărul, amidonul și zeama de lămâie și fierbem compoziția rezultată, la foc mic, amestecând continuu cu o spatulă, până se îngroașă ca o budincă.

Lăsăm jeleul să se tempereze ușor, apoi îl întindem rapid, deasupra tortului.

Așezăm pe marginile tortului cu creme de ciocolată și jeleu de clementine, jumătăți de felii de clementine, apoi, după ce jeleul este complet răcit, decorăm tortul cu cremele oprite.

Dăm tortul cu creme de ciocolată și jeleu de clementine la rece, acoperit, până în momentul servirii.

Este pur și simplu delicios!

 

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive