Postat: 04 ianuarie 2017 - Torturi - comentarii

Blatul de tort cu nucă în el, este preferatul nostru, pentru că ne place mult nuca.

Trebuie să menționez că eu prefer blaturile de tort ceva mai ferme, adică plusez puțin mai multă făină și mai mult zahăr pentru a se menține bezeaua fermă.

Nu îmi plac acele blaturi care atunci când le scoți din cuptor se lasă și se deformează, le consider nereușite.

Ingrediente

  • 8 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 130 g nucă măcinată fin
  • 20 g pesmet
  • 150 g făină
  • 5 g praf de copt
  • un praf sare
  • În plus:
  • Hârtie de copt
  • puțin ulei
  • puțin zahăr pudră

Timp de preparare: 15 minute

Timp de coacere: 35 minute

Diametrul formei de copt: 26 cm

Mod de preparare

Mai întâi aducem toate ingredientele la temperatura camerei cu minim 30 de minute, înainte de a începe procesul tehnologic de preparare a blatului.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare și peste albușuri și peste gălbenușuri.
Gălbenușurile le frecăm cu sarea, pentru a li se intensifica culoarea.
Măcinăm zahărul să-l transformăm în pudră, măcinăm nuca și o amestecăm cu pesmetul, iar făina o cernem împreună cu praful de copt.
De regulă nu pun praf de copt la blaturi, dar la acest blat de tort cu nucă pun o jumătate de pachet, pentru că nuca este un ingredient greoi și nu mai permite blatului să se dezvolte prea mult.
Adaug și puțin pesmet, pentru a desface nuca macinată, care devine ușor umedă după măcinare.
În plus, îmi place când adaug pesmet în blaturi că ies ceva mai aerate, cel puțin așa mi se pare mie.
După ce am pregătit ingredientele în acest fel, începem prepararea compoziției.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până vom obține o bezea fermă, care va sta fixă pe pereții recipientului, atunci când îl întoarcem invers.
După ce adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, adăugăm și zeama de lămâie. Aceasta ajută bezeaua șă devină mai rapid, fermă.
Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția mixând la o treaptă mai mică, apoi înlăturăm mixerul și folosim o spatulă, sau un tel.
Urmează făina, pe care o cernem deasupra compoziției și amestecăm cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, apoi adăugăm nuca și de asemeni amestecăm ușor cu spatula, până omogenizăm compoziția.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie pergament, iar pereții laterali îi ungem cu puțin ulei și presărăm puțin zahăr pudră, acesta va ajuta blatul de tort să se desprindă de pe pereți, după coacere.
Coacem blatul de tort cu nucă, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, dar în ultimele 5 minute, facem și testul cu scobitoarea.
După stingerea focului, nu scoatem blatul imediat din cuptor, ci îl mai lasăm 2-3 minute, pentru a nu se deforma, la contactul cu aerul rece.
De asemeni, nu îl vom scoate imediat din forma de copt, ci îl lăsăm să se tempereze ușor.
Este un blat destul de înalt, care se va secționa în trei părți.
Sper să vă placă și să vă fie de folos rețeta acestui blat de tort cu nucă!

 

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive