Mâncarea de fasole albă, cred că rămâne una dintre cele mai populare mâncăruri fie că este gătită de post, fie cu afumătură de porc.

Am ales să fac de data aceasta pastă de fasole, rețetă clasică de post cu sos de ceapă și roșii, așa cum prepara mama și bunica, pe vremuri.

Nu vă spun cu câtă poftă s-a mâncat, alături de niște gogonele murate.

Ingrediente

  • 500 g fasole albă, boabe
  • 2 cepe albe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 căpățână de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • apă
  • 200 ml ulei
  • Pentru sos:
  • 2 cepe albe
  • 50-75 ml ulei
  • 2-3 linguri apă
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce și iute
  • 275 g pastă de roșii
  • 1 linguriță zahăr
  • În plus:
  • pătrunjel verde, eventual și mărar

Porții: 8

Timp de preparare: 90 minute

Mod de preparare

Fasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider.
A doua zi, se scurge apa, se clătește fasolea cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.
Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, care ajută boabele de fasole să fiarbă mai rapid.
Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, de data aceasta, fără a mai adăuga bicarbonat.
Se fierbe fasolea în două, chiar trei ape, pentru câte două, trei clocote, să se elimine din substanțele conținute, care ne dau acel disconfort după servire.
După aceste procedee se pune fasolea la fiert în apă fierbinte, iar când boabele încep să se pătrundă ușor, se adaugă legumele tocate în cuburi.
Când toate ingredientele sunt bine pătrunse, aproape de final de fierbere, se adaugă condimentele: sare, piper, foile de dafin, cimbrul.
Este bine să adăugăm condimentele spre final de fierbere, cam cu 15 minute înainte de stingerea focului, pentru a-și păstra aromele.
Se scurge fasolea bine fiartă și se trece fierbinte prin blender, apoi se freacă, la fel ca maioneza cu uleiul fierbinte.
Se lasă să se tempereze și se adaugă usturoiul pisat cu un praf de sare și se potrivește gustul cu condimente.
Între timp, se prepară sosul de ceapă.
Se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tocată în solzișori și câțiva stropi de apă și se amestecă intens, până ceapa devine sticloasă.
Se adaugă zahărul pentru a-i da cepei un gust de caramelizat, se amestecă intens, apoi, după topirea zahărului, se adaugă pasta de roșii și puțină apă.
Se lasă sosul la foc încet timp de 10-15 minute, potrivindu-i-se gustul cu sare, condimente, eventual zahăr dacă mai necesită.
Este bun sosul ușor picant și ușor dulceag, cel puțin noi așa îl preferăm.
Servim pasta de fasole cu sosul de ceapă și pătrunjel verde tocat mărunt, cu pâine prăjită,  alături de murăturile preferate.
Să vă fie de folos!

 

 

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive