Dacă tot i-am descoperit pe cei de la delatte.ro și am luat la testat produsele lor delicioase, de data aceasta a venit rândul caramelului condensat, cu cacao.

Yummy, ce gust bun are, ce textură și culoare și îmi place în mod deosebit că nu e foarte dulce!

S-a potrivit perfect la prăjitura mea cu foi coapte pe dosul tăvii cu nucă în aluat și cremă de gris cu nucă de cocos!

Nu l-am amestecat în cremă, l-am distribuit din loc în loc, pentru că am vrut să fie așa, ca o surpriză plăcută în prăjitură. Și chiar a fost.

Ușor cursiv prin cremă, a dat o notă aparte prăjiturii mele, mi-a plăcut să-l văd cum se prelinge pe laturile prăjiturii, atunci când am porționat-o, sper că se vede și în poze.

Prăjitura cu cremă de cocos și caramel condensat cu cacao, are un gust divin fiind o combinație excelentă de arome: scorțișoara, care se regăsește în foile cu nucă, aroma de cocos din crema de gris și deliciosul caramel condensat cu cacao.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 250 ml lapte
  • 2 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 750 g făină
  • Pentru cremă:
  • 750 ml lapte
  • 125 g zahăr
  • 150 g unt(82%)
  • 7 linguri gris(50 g)
  • un praf sare
  • 100 g nucă de cocos
  • 200 g caramel condensat cu cacao
  • zahăr pudră, pentru decor

Porții: 24

Timp total de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului fraged cu nucă, măcinăm nuca foarte fin și o opărim cu laptele fierbinte.
O lăsăm apoi să se răcească definitiv.
Mixăm ouăle cu un praf de sare și zahărul, până devin spumoase, apoi adăugăm uleiul și le mixăm din nou până se omogenizează compoziția.
Adăugăm nuca bine răcită, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Nu amestecăm praful de copt în toată făina, ci doar într-o parte, deoarece nu vom ști la sigur câtă făină va îngloba aluatul.
Cantitatea de făină dată la o rețetă, în special pentru aluaturi, trebuie luată în considerare ca și reper, dar nu înseamnă că tuturor ne intră fix aceeași cantitate.
Depinde de restul ingredientelor folosite, de  tipul acestora.
Eu am folosit făină, ouă și lapte, naturale, de la țară și unt Pilos de la Lidl.
Astea fiind lămurite, ne întoarcem la procesul tehnologic de preparare a aluatului.
Adăugăm făină atât cât să obținem un aluat omogen și nelipicios, dar nu foarte ferm.
Va fi ușor moale și ușor unsuros.
Lăsăm aluatul la odihnit 15-20 de minute, la rece, apoi îl împărțim în trei părți aproximativ egale, pe care le vom întinde pe rând, pe dosul tăvii ușor unse și le vom coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru câte 4-5 minute fiecare.
Eu am întins foile direct pe dosul tăvii, lăsând tava să se răcească după fiecare foaie coaptă, pentru a o putea întinde pe următoarea.
Aluatul este ușor nisipos, deci se va proceda cu grijă.
Pentru cremă, punem laptele la fiert împreună cu zahărul, sarea și untul, iar când se topește untul și laptele începe să fiarbă, adăugăm grisul în ploaie, amestecând continuu.
Când crema este bine fiartă și îngroșată ca o budincă, adăugăm nuca de cocos, amestecăm intens pentru omogenizare, apoi stingem focul și dăm crema la rece acoperită cu o folie, pentru a nu prinde crustă.
Folia se va așeza direct peste cremă.
Nu lăsăm crema să se răcească definitiv, o vom întinde între foi ușor călduță.
Deci, împărțim crema în două, așezăm prima foaie de aluat cu nucă, în tava pe fundul căreia am copt foile, întindem prima jumătate de cremă și distribuim caramelul cu o linguriță, din loc în loc, peste cremă.
Trasăm cu lingurița rotocoale în jurul lui, ca să pătrundă în cremă, apoi așezăm a doua foaie de aluat, o presăm ușor peste cremă și repetăm procedeul.
Peste ultima foaie de aluat, așezăm o folie, sau hârtie de copt, apoi presăm ușor prăjitura cu cremă de cocos și caramel condensat cu cacao, cu o greutate: un tocător de lemn sau o carte și o dăm la rece pentru 4-5 ore, apoi o putem porționa.
Se va frăgezi mai rapid decăt altă prăjitură cu foi, deoarece aluatul este din start unul nisipos, având nucă în el.
Servim prăjitura cu mare poftă, alături de cei dragi.
Să vă fie de folos!
 

 

Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive