Postat: 23 ianuarie 2017 - Torturi - comentarii

Este un tort aniversar tare bun, preparat cu drag pentru a-l sărbători pe soțul meu cu ocazia zilei de naștere.

La mulți ani, dragul meu, familia ta te iubește mult! <3

Blatul tortului este din albușuri cu multă nucă, albușuri pe care le-am păstrat la congelator de la sărbători. Și de data asta am răspuns și la întrebărea: „ce fac cu albușurile, atunci când folosesc doar gălbenușurile?” Le pun la congelator și le folosesc mai târziu.

Cremele sunt de excepție, cu dulce de leche și lapte condensat de la delatte.ro, niște ingrediente de care eu m-am îndrăgostit de la prima degustare.

Sunt niște creme aerate, eu nu prea folosesc gelatină la creme, îmi plac așa mai lejere, mai aerate, nu foarte ferme.

A fost un tort care a primit notă maximă, chiar dacă eu pe alocuri am fost ușor nemulțumită, mai ales de poze și puțin de inspirația pe care am avut-o de moment, pentru ornare. 😀

Eu când ornez un tort, chiar dacă plec de la o idee anume, ajung să îl ornez tot cum îmi vine mie la mână, atunci, pe moment.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 150 g nucă măcinată
  • 25 g pesmet
  • 75 g făină
  • un praf sare
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 350 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 16 ml esență de lămâie(2 fiole)
  • Pentru crema nr. 1:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 200 g lapte condensat
  • 250 g mascarpone
  • 50 g ciocolată amăruie(82%)
  • un praf sare
  • Pentru crema nr. 2:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 200 g caramel condensat(dulce de leche)
  • 250 g mascarpone
  • un praf sare
  • În plus:
  • pișcoturi Savoiardi(18 buc.)
  • 300 ml apă
  • 2 lingurițe cafea
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 lingurițe amaretto
  • figurine de ciocolată pentru decor

Porții: 16

Timp total de preparare: 90 minute

Diametrul formei de copt: 27 cm

Mod de preparare
Pentru blat, trebuie să scoatem albușuril de la congelator din timp și să le lăsăm să se dezghețe la temperatura camerei.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin foarte spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul pe care îl transformăm în pudră.
Pe parcursul adăugării zahărului, picurăm și zeama de lămâie, aceasta ajută la obținerea unei bezele ferme, într-un timp mai scurt.
După ce am obținut bezeaua fermă, așa încât, dacă întoarcem vasul invers, aceasta să rămână fixată pe pereții lui, scoatem mixerul și ne folosim de o spatulă.
Măcinăm nuca fin și o amestecăm cu pesmetul, ca să se desfacă bine. Două linguri, mai cu vârf, de pesmet  am pus eu.
Adăugăm, treptat, amestecul de nucă și pesmet peste bezea, coaja de lămâie rasă fin, iar la final, încorporăm făina.
Amestecăm cu spatula, de jos în sus cu mișcări circulare, după fiecare adaos, până se omogenizează bine totul.
Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții îi ungem cu ulei și presărăm puțin zahăr pudră peste ei și întindem compoziția de blat cu nucă în ea.
Coacem blatul pentru 30-35 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Între timp, preparăm și cremele și siropurile.
Pentru crema cu lapte condensat, mixăm frișca, dar nu definitiv, așa cam pentru 3/4 din cât am mixa-o dacă am folosi-o simplă.
Nu o mixăm definitiv de la început, deoarece o vom tot mixa, adăugând și restul ingredientelor.
Adăugăm laptele condensat, omogenizăm crema, apoi adăugăm mascarponele, un praf de sare și din nou omogenizăm.
Și pentru că mi s-a părut crema ceva mai dulce am adăugat și 50 g ciocolată amăruie, dată pe răzătoare.
A avut un mare efect aceasta ciocolată, pentru că nu am dispus-o uniform în cremă, ci am amestecat-o lejer, iar atunci când am servit tortul, crema era într-o parte mai dulce, în alta mai amăruie.
Dăm crema la rece, până când ornăm tortul.
Pentru crema cu dulce de leche, procedăm în același mod: mixăm frișca trei sferturi, adăugăm caramelul condensat, omogenizăm, adăugăm mascarponele, un praf de sare și din nou omogenizăm. Aceasta va fi ceva mai fermă decât prima cremă, pentru că este mai gros caramelul condensat, decăt laptele condensat.
Dăm și această cremă la rece.
Pentru sirop, fierbem apa cu zahărul, iar când se mai temperează, adăugăm esența.
Cafeaua pentru pișcoturi o fierbem la filtru, o îndulcim apoi, dar nu foarte mult, iar când se mai temperează, adăugăm amaretto.
Am folosit pișcoturi, pentru că nu am avut un blat foarte înalt, folosind o formă de copt mai mare, blatul a ieșit mai mic.
Asamblarea tortului.
Secționăm bllatul de tort în două părți pe care le așezăm pe platouri și le însiropăm.
Nouă ne place tortul însiropat bine.
Partea de deasupra blatului o vom așeza la baza tortului, pentru că nu este chiar uniformă.
O încercuim cu pereții detașabili ai formei de copt, direct pe platou.
Întindem 2/3 din crema cu lapte condensat, apoi așezăm pișcoturile trecute ușor prin siropul de cafea și amaretto, răcit, peste pișcoturi întindem 2/3 din crema cu caramel condensat, apoi așezăm partea a doua a blatului și dăm forma la rece pentru 2-3 ore, până se vor întări cremele și se va așeza tortul frumos.
Ornăm tortul aniversar cum ne pricepem, cu cremele oprite și figurinele de ciocolată.
 Nouă ne-a plăcut mult acest tort aniversar, la fel și musafirilor, vi-l recomand cu toată încrederea!
 

 

 

 

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive