Ne plac mult deserturile cu aromă de cafea, de orice fel, pentru că suntem consumatori de cafea, mai ales de ness.

Acum să nu vă gândiți că se folosește multă cafea, la un desert, așa încât să afecteze inima celui care îl consumă 🙂

Se pune cu măsură, atât cât să se simtă aroma, nu mai mult.

De data aceasta am preparat un tort cu cremă de capucino și krantz, care ne-a plăcut tare mult, atât din punct de vedere al cremei, cât și al krantzului folosit în măsură mai mare.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 130 g nucă măcinată fin
  • 20 g pesmet
  • 150 g făină
  • 5 g praf de copt
  • un praf sare
  • În plus:
  • hârtie de copt
  • puțin ulei
  • puțin zahăr pudră
  • Pentru sirop:
  • 450 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 16 ml rom
  • Pentru krantz:
  • 150 g zahăr
  • 150 g miez de nucă
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 600 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 20 g făină
  • 3 plicuri capucino clasic
  • un praf sare
  • 250 g unt(82%)
  • 3 linguri krantz
  • În plus:
  • 1 linguriță cacao

Porții: 16

Timp total de preparare: 90 minute

Diametrul formei de copt: 26 cm

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului de tort cu cremă de capucino și krantz, am prezentat rețeta aici.
Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul și se amestecă în vas, până la topirea zahărului.
Se stinge focul, și se adaugă esența.
Prentru krantz, se pune zahărul la caramelizat, amestecându-se continuu pentru a nu se arde, iar când este complet diluat se adaugă nuca și se amestecă intens.
Se întinde imediat nuca îmbrăcată în caramel, pe o hârtie de copt, în strat cât de subțire, așa încât să nu fie miezul de nucă îngrămădit, unul peste altul.
Se lasă așa până se răcește definitiv, apoi se zdrobește cu sucitorul de aluaturi.
O parte din krantz, îl măcinăm fin pentru a-l adăuga în cremă( cm 3 linguri de krantz fin am pus eu).
Pentru cremă, se mixează gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare, până devin spumoase, apoi se adaugă amidonul amestecat cu făina și diluate în puțin lapte rece și se omogenizează compoziția.
Se adaugă treptat laptele fierbinte, în care s-a diluat capucino, se omogenizează din nou și se fierbe crema amestecând în ea continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Se ridică vasul de pe foc și se lasă crema la răcit, apoi se mixează cu untul moale, ușor spumat și se adaugă krantzul.
Blatul de tort se secționează în trei părți, care se însiropează, în special pe margini.
Se așează prima parte pe platou, se întinde peste ea 1/3 din cremă, se acoperă cu a doua parte de blat, iar se întinde 1/3 din cremă, apoi se așează a treia parte de blat.
Înconjurăm tortul cu pereții detașabili ai formei de copt și îl dăm așa la rece pentru câteva ore bune, pentru a se întări crema și a se așeza tortul frumos.
Dacă nu strângem pereții formei în jurul tortului și îl lăsăm pur și simplu pe platou, s-ar putea să nu obținem un aspect plăcut și uniform al tortului, având în vedere că blaturile sunt însiropate și au tendința de a se alungi peste cremă. Bine, acum depinde și cât de însiropat vă place să fie blatul, eu prefer torturile bine însiropate.
Cu restul de cremă ornăm tortul și pe deasupra și de jur împrejur, apoi îl îmbrăcăm în krantzul mărunțit.
Deasupra, pentru decor am folosit o formă de plastic crestată cu o inimioară și am cernut puțină cacao.
Acum să vă explic cum îmbrac eu tortul pe laterale cu krantzul.
Folosesc un platou dreptunghiular de plastic, sau un tocător subțire de platic, pe care îl țin cu o mână înclinat, pornind de la baza tortului, exact de pe platou.
Cu cealaltă mână presar krantzul, aruncându-l ușor pe lateralele tortului, de sus în jos.
Bineînțeles că mult krantz se va aduna la baza tortului, pe platou, dar apoi îl ridic ușor, presându-l peste tort cu lama lată și subțire a unui cuțit de filetat.
Am dat această explicație pentru că am văzut multe întrebări despre cum se ornează pereții laterali ai unui tort.
Tare bun a fost acest tort cu cremă de capucino și krantz, îl voi repeta cu prima ocazie!
Sper să vă încânte rețeta mea și s-o testați cu încredere!

 

 

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive