Pentru că îmi plac mult aluaturile de casă, nu puteam să nu prestez și eu o rețetă de mucenici moldovenești de post, însiropați, cu miere și nucă.

La noi se prepară mai mult mucenicii fierți în sirop cu aromă de vanilie, dar ne plac mult și aceștia sub formă de cornuri.

Ies așa de pufoși și buni, că nu te poți abține să-i savurezi, în ciuda dietei pe care ți-o propui să o respecți 😀

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 600 g făină albă, de țară
  • 7 g drojdie uscată
  • 250 ml apă
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 75 g zahăr
  • 24 g zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 8 ml esență de vanilie
  • Pentru uns:
  • 1 lingură miere
  • 1/2 linguriță sirop
  • 75-80 g nucă măcintă grosier

Porții: 9

Timp total de preparare: 90 minute

Mod de preparare

Cernem făina într-un bol și o lăsăm la temperatura camerei pentru câteva ore bune, dacă am avut-o la loc răcoros.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo 1 lingură zahăr, drojdia, puțină apă caldă și le amestecăm și cu puțină făină, obținând astfel maiaua, pe care o lăsăm să se dezvolte, 10 minute, sau până își dublează volumul.
În restul de apă caldă, dizolvăm sarea, restul de zahăr, adăugăm esența și uleiul, să fie toate calde, când începem să pregătim aluatul.
Turnăm câte puțin din amestecul menționat mai sus, peste maiaua crescută și începem să amestecăm, adunând și făina de pe marginile bolului.
Frământăm un aluat nelipicios și ușor ferm, pe care îl lăsăm la loc cald, acoperit, până își dublează volumul(aproximativ 35-40 de minute).
Rupem apoi bucăți din aluat, pe care le întindem în foi subțiri și cât de lungi, le rulăm și formăm mucenicii sub forma cifrei opt, lipind capetele libere, prin presare.
Așezăm mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi mai lăsăm 10 minute să se odihnească, timp în care preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Coacem mucenicii moldovenești pentru 20-25 minute, apoi îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute și îi însiropăm cu un sirop fierbinte, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței, după stingerea focului.
Diluăm mierea cu puțină apă și ungem cu ea mucenicii moldovenești de post, însiropați, folosind o pensulă, apoi presărăm nuca măcinată grosier, peste ei.
Servim acești mucenici moldovenești de post, însiropați, atât calzi, cât și reci, alături de o cafea bună, sau un ceai aromat.
Sunt buni de luat și la pachet.

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive