Postat: 11 martie 2017 - Prăjituri - comentarii

Pentru că este o prăjitură cu gust intens de caramel, a primit denumirea de prăjitura Carmelita. 🙂

Am devenit mare fan al caramelului condensat de la Delatte.ro, poate ați observat că este prezent în majoritatea prăjiturilor mele de câteva luni, dar credeți-mă că este pur și simplu delicios.

Este atât de bun și consumat simplu, întins pe biscuiți, pe clătite, dar mai ales folosit în combinație cu diverse creme, la prăjituri.

Și în plus, îmi ușurează munca atunci când vreau o cremă rapidă pentru un tort sau o prăjitură.

Prăjitura Carmelita am preparat-o cu ocazia întâlnirii bucătărașilor, deci cine a gustat-o poate confirma cât de bună a fost.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri apă
  • 8 linguri ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță( mai cu vârf) bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet
  • făină cât cuprinde
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • Pentru cremă:
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • 400 g caramel condensat(dulce de leche)
  • un praf sare
  • Pentru stratul de biscuiți:
  • 400 g biscuiți Petit Beurre
  • 200 ml cafea fiarta și îndulcită
  • 1 lingură lichior Amaretto
  • Pentru glazură:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • puțină nucă de cocos pentru decor

Porții: 30

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 28/40

Mod de preparare

Pentru prepararea foilor, se caramelizează zahărul într-un vas cu pereți înalți, amestecând continuu în el să nu se ardă, apoi se stinge cu apă și se lasă la foc încet până se diluează zahărul care se solidifică la contactul cu apa, apoi se dă la rece.
Se freacă gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu uleiul, se adaugă siropul de zahăr ars, bicarbonatul stins în oțet și făina amestecată cu praful de copt.
Mie mi-au intrat aproximativ 750 g făină de țară, proaspăt măcinată.
Frământăm un aluat ușor lipicios, pe care îl lăsăm 10-15 minute la odihnit, acoperit, apoi îl împărțim în două.  pe dosul tăvii unse cu ulei și tapetată cu făină.
Se întind două foi pe dosul tăvii unse cu ulei și tapetată cu făină și se coc pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade.
Pentru cremă, mixăm smântăna pentru frișcă până devine cremoasă, nu foarte fermă, apoi adăugăm mascarponele și caramelul condensat și mixăm în continuare, până se omogenizează.
Adăugăn și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Pentru stratul de biscuiți, fierbem o cafea după cum ne place, tare sau mai slabă, o îndulcim cu 1-2 lingurițe de zahăr și o lăsăm să se răcească, apoi adăugăm amaretto.
Eu am fiert-o la filtru din 250 ml apă, 4 lingurițe de cafea și am îndulcit-o cu o linguriță de zahăr, pentru că și biscuiții sunt dulci.
Pentru glazură, încălzim smântâna lichidă, până aproape de punctul de fierbere, ridicăm vasul de pe foc și adăugăm ciocolata ruptă peste smântână.
Amestecăm intens până când ciocolata se topește și compoziția se omogenizează.
Asamblăm prăjitura Carmelita.
Așezăm în tavă prima foaie coaptă, întindem 1/2 din cremă, apoi așezăm biscuiții trecuți prin cafea, dar fără a-i însiropa prea rău, îndindem restul de cremă și finalizăm cu ultima foaie coaptă pe dosul tăvii.
Presăm ușor ultima foaie, acoperim prăjitura cu o folie alimentară și așezăm niște greutăți pe ea(dicționare, cărți, ce avem la îndemână):
Dăm prăjitura la rece, dar nu în frigider, mai degrabă în cămară și o lăsăm până se hidratează foile, de preferat de pe o zi pe alta.
A doua zi, preparăm glazura și o întindem fierbinte peste prăjitură.
Presărăm puțină nucă de cocos și lăsăm din nou prăjitura la rece, până se întărește glazura, apoi o putem porționa.
Pentru că mi-a mai ramas cafea, de la însiropatul biscuiților, am stropit foaia de deasupra prăjiturii cu ea, cu ajutorul unei sticluțe cu pulverizator, așa încât foaia s-a însiropat ușor.
În speranța că v-a plăcut prăjitura Carmelita, vă doresc spor la preparat și poftă bună la savurat și nu ezitați să comandați caramelul condensat de la delatte.ro!
Îl recomand cu toată încrederea!

Etichete: , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive