Aveau ai mei poftă de ceva dulce și cum nu mai preparasem de mult o ruladă, m-am gândit la această combinație, care îmi place mult de tot, atât ca aspect, cât și ca gust: foaie de pandișpan cu mac și lămâie + cremă de ciocolată și nuci.

Îmi place să simt macul ronțăind în dinți, iar aroma de lămâie este preferata noastră, ca să nu mai spun de crema de ciocolată, care place tuturor.

Ingrediente

  • Pentru foaie:
  • 6 ouă medii
  •  8 linguri zahăr
  • un vârf linguriță sare
  • coaja și zeama de la o lămâie bio
  • 2 linguri mac
  • 5 linguri făină
  • 8 ml esență de lămâie
  • Pentru cremă:
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • un vârf linguriță sare
  • 50 g nuci pentru decor

Porții: 20

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

Mod de preparare
Pentru foaie, separăm albușurile de gălbenușuri, presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul alternând cu zeama de lămâie și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Adăugăm, treptat, gălbenușurile, câte unul sau chiar două și le încorporăm în bezea, cu mișcări circulare, de jos în sus, folosind o spatulă.
Apoi încorporăm macul, coaja rasă de lămâie, esența și la final, făina cernută.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția în ea și o coacem pentru 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Facem și testul cu scobitoarea să ne asigurăm că foaia de ruladă este bine coaptă.
Umezim un ștergar de bucătărie și răsturnăm foaia de ruladă peste el, apoi o rulăm împreună cu ștergarul și o lăsăm să se răcească așa rulată.
Procedăm așa, pentru a nu se rupe foaia de ruladă și a-și păstra forma, după răcire.
Pentru cremă,  încălzim smântâna pentru fișcă, fără a o aduce la punctul de fierbere și topim în ea, ciocolata ruptă în bucăți mici, amestecând intens, până rezultă o cremă omogenă.
Oprim un sfert din ea, pentru decorarea ruladei, apoi o dăm  la rece pentru minim 30 de minute, după care, o mixăm până devine spumoasă și încorporăm mascarponele în ea.
Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
Dacă se dorește o cremă mai dulce, se poate adăuga și o lingură sau două de zahăr pudră. Eu am preferat-o mai amăruie.
Desfacem foaia de ruladă, întindem crema peste ea, o rulăm din nou și o dăm la rece pentru 30-40 de minute, apoi, încălzim ciocolata oprită de la cremă, la bain marie sau la microunde și o întindem peste ruladă.
Presărăm nucă tăiată grosier și gata-i rulada cu mac, lămâie și cremă de ciocolată.
Putem porționa rulada cu mac, lămâie și cremă de mascarpone,  după ce se întărește glazura și o servim cu poftă, alături de un ceai sau o cafea.
Etichete: , , , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive