Postat: 17 aprilie 2017 - Cozonac - comentarii

Aluatul opărit conferă cozonacului o textură mai aerată, mai pufoasă, îl folosesc deseori și la pâine și tare mulțumită sunt de el.

Atât am a-mi reproșa de data aceasta, că în criza de timp în care am fost, am făcut aluat cât pentru doi cozonaci, dar l-am împărțit în trei și nu au mai ieșit așa mari, cum ar fi trebuit și nici umplutura nu a mai fost suficientă.

Tăvile fiind late( 14/30 cm), aluatul s-a dovedit a fi puțin pentru ele, iar eu trebuia să fac neapărat 3 cozonaci.

Dar așa este când vrei să faci multe într-o zi și ajungi să nu le cuprinzi pe toate.

Însă gustul și textura au compensat din plin, așa că vă recomand cu toată încrederea să încercați cozonac cu aluat opărit, sigur o să vă încânte!

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 42 g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri(de la ouă mai mici, de țară)
  • 200 g zahăr
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt(82%)
  • 50 ml ulei
  • 2 sticluțe esență de rom( 2 x 38 ml)
  • coaja de la o lămâie, rasă fin
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte, pentru uns
  • puțin mac pentru decor
  • Pentru umplutură:
  • 6 albușuri
  • 100 g zahăr
  • 40 g zahăr vanilat
  • 30 g cacao
  • 200 g nucă măcinată fin
  • 50 g nucă ruptă
  • 50 g pesmet
  • un vârf cuțit sare

Mod de preparare

Pentru aluat, este bine să aducem făina în bucătărie de seara și să o cernem.
A doua zi, o mai cernem odată, în vasul în care vom frământa aluatul, pentru a fi aerată și facem o adâncitură la mijlocul ei.
Punem laptele la încălzit, fără zahăr și fără sare.
Într-un bol, sfărâmăm drojdia și o frecăm cu o lingură din cantitatea de zahăr, până se diluează, apoi adăugăm 120 ml de lapte cald, nu fierbinte și 2 linguri de făină.
Omogenizăm amestecul, acoperim bolul cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm la loc cald, să se activeze bine drojdia.
În restul de lapte, adăugăm sarea, restul de zahăr și coaja rasă de lămâie și îl punem pe foc până se topește zahărul și atinge punctul de fierbere.
Îl turnăm în fir subțire în adâncitura din făină și îl amestecăm ușor cu făina de pe margini, atât cât să obținem o compoziție ca o ciulama, ceva mai groasă.
Va îngloba ceva mai mult decât jumătate din cantitatea de făină.
Îl lăsăm să se tempereze ușor și ne ocupăm de restul ingredientelor.
Topim untul amestecat cu uleiul, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi le adăugăm peste aluatul opărit și temperat, alternativ și cu maiaua crescută și amestecăm totul cu făina de pe margini.
Nu uităm să adăugăm și esența.
Untul topit nu il adăugăm foarte fierbinte, de fapt eu îl pun la topit cu uleiul, dar nu îl las decât până se topește jumătate, apoi ridic vasul de pe foc și amestec intens în el, până untul se topește definitiv.
Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa înfăinată, până se omogenizează bine, apoi îl punem înapoi în vas, îl acoperim bine cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Ne ocupăm între timp de umplutură.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Adăugăm, pe rând: cacaua cernută, nuca măcinată fin și amestecată cu pesmetul și zahărul vanilat.
Omogenizăm bine compoziția și o împărțim în trei.
Împărțim și aluatul în trei și îl întindem pe masa înfăinată, în trei foi subțiri, pe care le ungem cu umplutura, presărăm nucă tăiată sau ruptă, apoi le rulăm.
Tapetăm tăvile cu hârtie de copt și așezăm rulourile de cozonac cu aluat opărit în ele.
Le acoperim și le lăsăm la loc cald, până când aluatul își dublează volumul.
Ungem aluaturile cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte, presărăm mac deasupra și dăm tăvile la cuptorul preîncălzit, la 165 de grade, pentru 40-45 de minute.
Sper să vă încânte rețeta mea de cozonac cu aluat opărit și s-o încercați și voi!

 

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics