De obicei, la noi în familie, mama și mama soacră sunt responsabile cu vopsitul ouălor de Paști, însă de data aceasta am vrut să iau și eu parte la acest ritual și am aplicat metoda mamei, adică le-am vopsit în coji de ceapă.

Mama așa le vopsește de ani de zile, însă nu prea mă încânta culoarea, care nu era chiar roșie ci mai degrabă maronie.

Însă ale mele s-au colorat între roșu și maro, în funcție de cojile folosite.

Am folosit și foi de ceapă roșie și foi de ceapă galbenă.

 

Ingrediente

  • 20 de ouă de la găini de curte
  • frunzulițe de: pătrunjel, mărar, leuștean, trifoi, etc.
  • ciorapi de damă de culoarea piciorului( dres)
  • 3 l apă
  • 2 linguri sare
  • 4 linguri oțet
  • coji de ceapă roșie și galbenă(de la câte 10-12 cepe medii)
  • o bucată mică de slănină, untură sau ulei

Mod de preparare
Pregătim două oale de inox, dar cu diametrul mai mic și mai înalte, dacă avem așa.
Într-o oală punem cojile de ceapă roșie bine spălate, iar în cealaltă punem cojile de ceapă galbenă, la fel, bine spălate.
Turnăm câte 1,5 l apă fierbinte peste ele și le lăsăm la înmuiat câteva ore bune, chiar de seara până dimineața( mama așa procedează).
Spălăm ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase, le clătim bine și le ștergem.
Pregătim frunzulițe de pătrunjel verde, leuștean, mărar, trifoi dacă avem, etc.
Pregătim un ciorap de culoarea piciorului cu densitate cât mai mică(15 den), pe care îl tăiem în bucăți în care să încapă ouăle.
Umezim frunzulițele și le lipim pe coaja oului.
Umezim și bucățile de ciorap, pentru a le putea întinde bine.
Așezăm bucata de ciorap peste frunzulița de pe ou, și o întindem îmbrăcând întreg oul în ea, având grijă să nu deranjăm frunzulița.
Legăm bucata de ciorap cu ață, cât de strâns putem.
Scufundăm ouăle în apele cu cojile de ceapă și ridicăm cojile deasupra lor.
Punem oalele pe foc și lăsăm ouăle să fiarbă 15 minute, de când apa atinge puntul de fierbere, la foc mic.
După stingerea focului mai lăsăm ouăle în apa cu coji de ceapă, în funcție de culoarea dorită, dar nu mai mult de 30 de minute.
Verificăm din când în când să vedem ce culoare au prins. Eu le-am lăsat 10 minute pe cele in cojile roșii și 20 de minute pe cele în cojile galbene.
Scoatem ouăle din vase, tăiem ciorapul cu o forfecuță și îndepărtăm frunzulițele.
Le lăsăm să se răcească, apoi le ungem cu puțină slănină, untură sau ulei, pentru a le da luciu.
Chiar dacă roșul nu este intens ca la vopsea, metoda este mai sănătoasă.
Si nu mai rămâne vopseaua nici pe vase, nici pe mâini, nu mai intră nici în ouă dacă se sparg în timpul fierberii, că se mai întâmplă și așa.
Să aveți sărbători luminate, cu liniște și sănătate, alături de cei dragi!

 

Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive