Pentru că de sărbători, mai mereu ne rămân albușuri nefolosite, preparăm diverse prăjituri cu ele, cum ar fi și această prăjitură din albușuri cu mac, nucă de cocos și cremă de ciocolată.

Am aromat-o cu multă lămâie, care mi se pare perfectă pentru combinația: mac + nucă de cocos și am secționat-o în forme cilindrice, pentru un aspect mai plăcut.

Pot să vă asigur că a fost de mare efect.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 175 g zahăr
  • 50 g făină
  • 50 g mac
  • 100 g nucă de cocos
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 25 g zahăr
  • 2 ml esență de lămâie
  • Pentru cremă:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 50 g ciocolată duo
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • un praf de sare

Porții: 24

Dimensiuni tavă: 24,5/37,5 cm

Timp de preparare: 60 minute

Mod de preparare

Pentru blat, aducem albușurile la temperatura camerei și presărăm puțină sare peste ele, apoi le mixăm spumă.
Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt, apoi adăugăm, amestecând ușor cu o spatulă, nuca de cocos, coaja rasă de lămâie și macul.
Tapetăm baza tăvii cu hârtie de copt, iar pereții interiori îi ungem cu ulei și presărăm zahăr peste ei.
Zahărul presărat pe pereții tăvilor are un efect benefic în desprinderea blatului după coacere. Blatul nu se va mai lipi deloc de pereții tăvii.
Întindem compoziția de blat din albușuri cu mac și nucă de cocos, în tavă și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau până trece testul scobitorii.
Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul și adăugăm, la final, esența de lămâie, apoi lăsăm siropul să se răcească.
Pentru cremă, încălzim smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere și adăugăm ciocolata ruptă în ea.
Amestecăm intens, până când ciocolata se topește, apoi lăsăm crema să se răcească bine.
O dăm  și la frigider pentru 10 minute, apoi o mixăm până devine cremoasă și încorporăm mascarponele în ea. Adăugăm și un praf de sare, pentru intensificarea gustului.
Când blatul este răcit, îl însiropăm, îl porționăm și cu ajutorul unui posh cu dui, ornăm fiecare porție cu crema de ciocolată.
Eu am răzuit și puțină ciocolată duo, pentru un contrast de culoare, iar porțiile le-am decupat cu un cilindru, să se vadă mai bine blatul din albușuri cu mac și nucă de cocos.

Pot să mă laud că a avut mare succes această prăjitura din albușuri cu mac, nucă de cocos și cremă de ciocolată, asupra celor care au savurat-o, așa că v-o recomand cu mare drag!

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive