Chiar dacă sunt mai bune sarmalele cu ceapa prăjită, eu și ai mei le preferăm pe cele fără prăjeală, pentru că sunt mai light, mai sănătoase.

Partea „neplăcută” este că mănânci mai multe, pentru că nu simți acel disconfort, sau sățietate, așa cum simți după cele cu prăjeală.

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc tocată, nu foarte grasă
  • 250 g costiță afumată
  • 2 cepe medii
  • 100 g orez
  • 50 ml ulei
  • 2 verze acrite, medii
  • 2 lingurițe cimbru
  • 1/4 linguriță piper măcinat și 8-10 boabe
  • 3 foi de dafin
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 150 g bulion

Porții: 45

Timp de preparare: aproximativ 4 ore

Mod de preparare

Mai întâi pregătim varza pe care o ținem în apă rece, desfăcută în foi, cel puțin 30 de minute, iar dacă este prea acră, mai schimbăm odată apa.
Carnea tocată o asezonăm cu puțină sare, în funcție de cât de sărată este varza, cu 1/2 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat.
Adăugăm peste ea ceapa dată pe răzătoare și eventual scursă și orezul clătit, apoi amestecăm bine compoziția și o dăm la rece, tot pentru minim 30 de minute.
După acest interval, pregătim foile.
Îndepărtăm cotoarele și nervurile groase, lăsăm doar partea mai fină din foaie, pentru a se rula perfect pe carne.
Luăm din carne, cam cât am folosi la 3/4 dintr-un mic, așa ca să aveți o idee, dar bineînțeles, fiecare le face de ce mărime dorește sau în funcție de cât ne permite foaia de varză.
Punem foaia de varză în mâna stângă, așezăm carnea aproape la jumătatea acesteia, rulăm foaia de varză împachetând-o la un capăt sub formă de plic, pentru a nu ieși carnea, iar marginile de la capătul celălalt le introducem ușor în interior, presându-le cu degetul.
Putem la fel de bine să împachetăm sarmalele și pe un tocător, dar eu prefer să le împachetez în mână, pentru că am controlul asupra cărnii.
Strângem sarmalele ușor în mână să mai creăm goluri prin carne, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte, având grijă să nu deranjăm capetele.
Restul de varză o tocăm fideluță.
La baza vasului în care preparăm sarmalele, punem uleiul, apoi un rând de varză tocată, presărăm puțin cimbru, boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți și puțin bulion, sau pastă de roșii.
Așezăm un rând de sarmale, în formă de horă și le împănăm cu felii din costița afumată.
Golul din mijloc îl umplem tot cu felii de costiță.
Așezăm încă un rând de varză tocată, presărăm condimente și picurăm iar bulion, apoi așezăm un alt rînd de sarmale cu feliile de costiță aferente.
Le acoperim cu un strat de bulion și cu foi de varză, completăm cu apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite, acoperim vasul cu capac și îl dăm la cuptor, la foc mic spre mediu(145-150 grade), până când sarmalele vor fi preparate.
Le încercăm pe parcurs, să vedem dacă orezul, respectiv carnea sunt fierte.
Eu le-am ținut aproape trei ore, iar vasul meu a fost de ceramică.
Contează mult și vasul în care le preparăm, cel mai recomandat este vasul de lut, care momentan lipsește din bucătăria mea.
Servim sarmalele calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute.
În speranța că vă va fi de folos rețeta mea de sarmale din carne de porc, fără prăjeală, vă doresc spor la gătit și poftă bună!

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive