Cele mai bune torturi sunt de departe cele cu ciocolată, iar când ciocolata este și de calitate așa cum este cea de la Nestle Dessert Romania, nu numai că ies extrem de bune, dar ies și aspectuoase.

Cred că pot să declar acum că am găsit ciocolata potrivită deserturilor mele și anume ciocolata Nestle  dessert noir, care m-a cucerit atât ca gust cât și ca mod de a se comporta în blaturi și creme și v-o recomand cu mare încredere.

Ingrediente

  • Pentru 2 blaturi(24, respectiv 20 cm):
  • 8 albușuri
  • 125 g zahăr
  • 125 g ciocolată Nestle dessert noir
  • 125 g unt( 82%)
  • 75 ml lapte
  • 150 g făină
  • 100 g nucă tăiată grosier
  • un praf sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat
  • Pentru coșulețele din ciocolată:
  • 50 g ciocolată Nestle dessert noir
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 235 g ciocolată Nestle dessert noir
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 75 g zahăr
  • 50 g unt
  • 125 g mascarpone
  • 1 linguriță esență de mentă
  • un praf sare
  • Pentru crema de lămâie:
  • 8 gălbenușuri
  • 125 g zahăr
  • 6 linguri lapte
  • 125 g unt
  • 125 g mascarpone
  • un praf sare
  • coaja și zeama de la o lămâie mică
  • În plus: 100 g fructe de pădure

Porții: 10

Timp de preparare: 90 minute

Mod de preparare

Pentru prepararea celor două blaturi, unul rotund și unul în formă de inimă, punem mai întâi ciocolata la topit, împreună cu untul și laptele, la bain marie, amestecând continuu până la omogenizarea compoziției.
Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o bezea fermă.
Adăugăm, în fir subțire, compoziția de ciocolată fierbinte, și mixăm în continuare, la o treaptă inferioară, până se omogenizează compoziția.
Adăugăm apoi făina cernută împreună cu praful de copt și bicarbonatul și la final nuca tăiată grosier.
Bicarbonatul adăugat în compoziția de blat va modifica benefic textura acestuia, devenind mai aerată și mai fragedă, mai umedă, nemaifiind neapărat nevoie să însiropăm blatul, sau cel puțin eu pe acesta nu l-am însiropat, dar rămâne la latitudinea fiecăruia cum îl preferă.
Tapetăm cele două forme de copt cu hârtie pergament la bază, iar pereții detașabili îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră, pentru a nu se lipi blaturile de ei.
Turnăm 2/3 din compoziția de blat în forma rotundă și 1/3 în cealaltă și coacem blaturile pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Am pus mai puțină compoziție în forma mică, pentru că nu am vrut ca blatul să iasă prea înalt, fiind cel care va sta deasupra tortului.
Între timp preparăm crema de lămâie.
Amestecăm gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu zahărul până devin spumoase și le diluăm cu laptele.
Adăugăm și coaja de lămâie rasă cât de fin se poate și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă, apoi adăugăm untul tăiat în cuburi si din nou amestecăm până se topește untul și se omogenizează crema.
O lăsăm să se răcească bine, o mixăm împreună cu mascarponele și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie, apoi o dăm la rece până la asamblarea tortului.
Preparăm coșulețele de ciocolată, topind ciocolata la bain marie, iar cu o pensulă, ungem formele de brioșe pe interior cu un strat subțire de ciocolată, le dăm la rece, iar peste 10 minute, le mai ungem cu un strat de ciocolată și le dăm din nou la rece până în momentul folosirii.
Când blaturile s-au răcit, preparăm crema de ciocolată.
Tăiem ciocolata în bucăți mici și o punem la bain marie împreună cu smântâna lichidă și zahărul, amestecând continuu până când ciocolata se topește și se omogenizează compoziția.
Nouă ne place crema mai amăruie, dar pentru cine o preferă dulce, poate plusa cu 25-50 g zahăr.
Turnăm puțină cremă de ciocolată fierbinte peste blatul în formă de inimă, atât cât acesta să se acopere cu o peliculă fină, apoi, în restul de cremă, adăugăm untul și dăm crema la rece.
Când este bine răcită, introducem mixerul și o mixăm până devine mai cremoasă, apoi încorporăm mascarponele și îi potrivim gustul cu esență de mentă și un praf de sare.
Am vrut să aibă puțină aromă de mentă să fie în contrast cu crema de lămâie, îmi place mie mult această combinație.
Dăm crema la rece pentru 10-15 minute, apoi asamblăm tortul.
Peste blatul glazurat lipim coșulețele  de ciocolată și îl dăm la rece.
 Peste blatul mare adăugăm, alternativ, cremă de lămâie cu cremă de ciocolată, cu ajutorul unui posh cu dui, apoi așezăm blatul în formă de inimă, iar coșulețele de deasupra le umplem jumătate cu creme și completăm cu fructe de pădure.
Le decorăm și cu câteva frunze de mentă și dăm tortul la rece pentru cel puțin 2 ore, apoi îl putem porționa și savura alături de cei dragi.
Mulțumesc, Nestle Dessert Romania, pentru minunatele ciocolate, care au dat gust bun și aspect plăcut deliciosului meu tort!

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive