Înspirându-mă de la tortul cu aromă de trandafiri, am preparat această minunată prăjitura cu spumă de trandafiri și cremă de lămâie.

În loc de blat am folosit pișcoturi, iar pentru că spuma de trandafiri este mai dulce, am preparat și o cremă de lămâie mai acrișoară, pentru a echilibra gustul.

A ieșit o nebunie de prăjitură, dar din păcate am preparat-o în tavă mică, deci se cere repetată 🙂

Ingrediente

  • 5 linguri zahăr pentru caramelizat
  • 24 pișcoturi Savoiardi
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă
  • 2 linguri sirop din dulceața de trandafiri
  • Pentru spuma de trandafiri:
  • 6 albușuri
  • 3 linguri zahăr
  • 5 linguri dulceață de trandafiri
  • un praf de sare
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Pentru cremă:
  • 6 gălbenușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 6 linguri lapte
  • coaja și zeama de la o lâmâie mare
  • 400 g unt(82% grăsime)
  • un praf de sare

Porții:16

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare

Preparare spumă de trandafiri

Mai întâi caramelizăm 5 linguri de zahăr, cu care tapetăm baza tăvii de copt.Ideal ar fi să tapetăm și pereții tăvii, ca la tort, dar este mai greu în tavă și ar trebui cantitate mai mare de zahăr, iar eu am evitat ca prăjitura să iasă foarte dulce.

Eu am caramelizat zahărul într-un ibric, apoi l-am turnat în tavă și l-am împrăștiat înclinând tava.

Cât timp zahărul caramelizat se răcește în tavă pregătim spuma din dulceața de trandafiri.

Mixăm albușurile spumă, după ce am presărat puțină sare peste ele, apoi adăugăm, treptat, zahărul, zeama de lămâie și tot treptat, dulceața de trandafiri.

Vom obține o spumă aerată și frumos colorată, pe care o întindem în tavă peste zahărul ars.

Punem tava într-o altă tavă mai mare, cu apă și le dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, până când spuma se rumenește bine la suprafață.

După stingerea focului, mai lăsăm spuma din dulceața de trandafiri în cuptor, 8-10 minute, să se tempereze ușor, ca să nu avem surpriza că se lasă la contactul cu aerul rece.

 Preparare cremă de lămâie

Pentru crema de lămâie, pe care o preparăm cât timp se coace spuma de trandafiri, frecăm gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu zahărul și le diluăm cu laptele rece.

Adăugăm și coaja de lămâie rasă fin, apoi fierbem crema la bain marie, amestecând continuu în ea, până se îngroașă ca o budincă.

O lăsăm apoi să se răcească și o mixăm cu untul moale, ținut la temperatura camerei și îi potrivim gustul cu sare de lămâie.

Dăm crema la rece pentru 10-15 minute, apoi o întindem peste prăjitură.

Asamblare prăjitura cu spumă de trandafiri și cremă de lămâie

Răsturnăm spuma de trandafiri într-o altă tavă, după ce am desfăcut-o ușor de pe marginile tăvii cu ajutorul unui cuțit, așezăm pișcoturile peste ea, însiropate ușor cu siropul preparat din apă amestecată cu sirop din dulceață și o trecem din nou în tava în care a fost, dar cu pișcoturile la bază.

Procedăm așa, deoarece vrem ca pișcoturile să absoarbă surplusul de sirop de zahăr ars.

Putem să așezăm pișcoturile direct în tavă și apoi răsturnăm spuma de trandafiri peste ele.

Eu am decorat prăjitura cu spumă de trandafiri și cremă de lămâie și cu niște coacăze roșii și ar fi mers și niște frunze de mentă, dar acestea mi-au lipsit.

Sper să vă încânte rețeta mea de prăjitură cu spumă de trandafiri și cremă de lămâie și să o testați că merită și se prepară destul de ușor.

Poate vă inspiră și acest tort de la Papa Bun.

 

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics