Nu cred că e cineva care să nu iubească aceste brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești, poate doar cei care au intoleranță la lactate, din păcate….

Le-am preparat de n ori de-a lungul timpului, dar nu știu de ce am tot amânat să postez rețeta, poate doar pentru că nu am apucat să le pozez, întrucât se evaporă cam repede, că sunt așa de bune calde, încât nu reziști să nu devorezi vreo două după ce le scoți din cuptor.

Dar sunt bune și reci, servite la mic dejun, alături de o cană cu lapte sau iaurt.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  •  2 ouă
  •  100 g unt
  •  50 g zahăr vanilat
  •  50 g zahăr obișnuit
  •  600 g făină
  •  250 ml de lapte
  •  3 g drojdie uscată
  •  un vârf cuțit de sare
  •  4 ml esență de lămâie
  •  Pentru umplutură:
  •  550 g brânză de vaci proaspătă
  •  75 g zahăr
  •  50 g zahăr vanilat
  •  1 ou + 1 albuș
  •  2 linguri griș
  •  50 g stafide
  •  un vârf de cuțit de sare
  •  4 ml esență de lămâie
  •  Pentru uns:
  •  1 gălbenuș
  •  1 linguriță lapte

Porții: 12

Timp total de preparare + coacere: 2 ore

Mod de preparare

Pentru aluat, aducem toate ingredientele la temperatura camerei, ca și la cozonac.
Cernem 500 g de făină într-un bol, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo drojdia cu o lingură de zahăr.
Încălzim laptele și picurăm puțin peste drojdie, amestecând-o cu zahărul și puțină făină, pentru a forma maiaua, apoi acoperim bolul și lăsăm drojdia să se dezvolte.
Într-un alt bol, amestecăm ouăle cu puțină sare, restul de zahăr plus cel vanilat, esența de lămâie și untul moale.
Acest amestec îl adăugăm peste drojdia activată și amestecăm bine totul, adăugând, treptat și făina de pe margini și restul de lapte călduț.
Frământăm aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa de lucru înfăinată, iar când devine ferm și nelipicios, îl acoperim și îl lăsăm să se dezvolte la loc cald, până își dublează volumul, aproximativ o oră.
Pregătim între timp umplutura.
Hidratăm stafidele în puțină apă, iar brânza o amestecăm cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș( gălbenușul îl folosim pentru uns).
La final adăugăm grișul, în funcție de cât de zemoasă este brânza și stafidele hidratate.
Când aluatul este dospit, îl împărțim în 12 părți, sau mai multe, dacă vrem mai multe brânzoaice și mai mici.
Întindem fiecare parte de aluat în formă pătrată, așezăm câte o lingură de umplutură la mijloc și adunăm colțurile la centru( așa ca poalele gospodinelor în brâu 😀 ),  lipindu-le două câte două prin presare.
Le înțepăm ușor cu furculița să se întrepătrundă colțurile și să fim siguri că nu se desfac în timpul tratamentului termic și așezăm brânzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.
 Le mai lăsăm în tavă 15-20 de minute, să se mai dezvolte aluatul, apoi le ungem cu ou amestecat cu lapte și dăm tava la cuptorul preîncălzit,  pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până se rumenesc frumos la suprafață, iar aluatul este copt.
Servim brânzoaicele calde, pudrate cu zahăr, dar după cum am spus, sunt bune și reci, luate la pachet, sau servite la mic dejun, alături de un iaurt bun.
Să vă fie de folos!

 

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive