Mie îmi place ciorba de dovlecel cu roșii simplă, dar cum ai mei sunt mari iubitori de preparate cu carne, am adăugat de data aceasta și niște scăriță afumată și a ieșit chiar foarte bună.

 

Ingrediente

  • 1 dovlecel mai mare
  • 5 roșii bine coapte
  • 1 scăriță afumată( 800 g)
  • 2 cepe galbene
  • 2 grăunți de usturoi
  • 3-4 frunze de busuioc
  • un praf de cimbru uscat
  • un praf de piper măcinat
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras, galben
  • mărar
  • pătrunjel
  • sare
  • 2 linguri bulion de zarzăre
  • 2,5 l apă
  • 110 ml ulei

Porții: 8

Timp de preparare: 60 minute

Mod de preparare

Spălăm scărița afumată, o porționăm și o punem la fiert în apă cât să fie acoperită.

O lăsăm să fiarbă pentru 2-3 clocote, apoi scurgem apa, clătim carnea și o punem din nou la fiert în 2,5 l de apă și o lăsăm să fiarbă 30-40 de minute, până începe să se desprindă carnea de pe os.

Nu uităm să îndepărtăm spuma care e formează.

Prima apă este pentru a îndepărta surplusul de afumătură, care nu este chiar sănătoasă.

Curățăm ceapa și morcovul, le tocăm mărunt și le călim  în uleiul încins, stropindu-le din când în când și cu puțină apă.
Punem apă la fiert cu puțină sare și opărim roșiile în ea, pentru a le putea curăța.
Când apa începe să clocotească, adăugăm roșiile și stingem focul.
Le lăsăm 2-3 minute, apoi le lăsăm să se tempereze și le curățăm.
Când legumele de pe foc sunt bine pătrunse, adăugăm roșiile tocate în cuburi și le lăsăm să fiarbă  aproximativ 15 minute, timp în care condimentăm sosul obținut cu piper, usturoi răzuit, frunze de busuioc rupte și puțin cimbru.
Adăugăm apoi dovlecelul curățat și tocat în cuburi, aredeiul gras, de asemeni tocat în cuburi  și le amestecăm bine, lăsându-le să fiarbă 10 minute în sos, apoi adăugăm supa cu scărița afumată.
Gustăm ciorba și o acrim după gust. Eu am avut bulion de zarzăre, sau corcodușe.
O mai lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute, timp în care se întrepătrund toate gusturile, apoi adăugăm câteva fire de mărar verde, stingem focul și după 5 minute, adăugăm și pătrunjelul verde.
Servim ciorba de dovlecel cu roșii și scăriță afumată, simplă, cu ardei iute, sau cu smântână, după preferințe.

Etichete: , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive



retetemerisor.ro Web analytics