Aveam această rețetă în caietul îngălbenit de vreme, dar de câte ori îl răsfoiam, o ocoleam, crezând că nu-i pe gustul meu.

Mă gândeam: cu rahat=ceva foarte dulce, deci nu, categoric! :)))))

Servind într-o zi de la o prietenă, o astfel de napolitană mi-a plăcut maxim și am zis că trebuie să facă parte din colecția mea de rețete, că e chiar bună și foarte simplă.

Bine, eu am complicat-o puțin pentru că am preparat cremele separat, în funcție de culoarea rahatului, dar a ieșit tare frumoasă și a meritat din plin efortul.

Ingrediente

  • 6 foi Lica( 19,5/28,5 cm)
  • 500 g rahat multicolor(roșu, galben, verde)
  • 300 g rahat cu cacao
  • 250 g unt
  • zeama de la 3 lămâi

Porții: 20

Timp de preparare: 40 minute

Mod de preparare

Mai întâi separăm rahatul pe culori și îl tăiem în bucăți mici.
Împărțim untul în cinci, pentru că vom avea 5 straturi, dintre care două cu cacao.
Rahatul cu cacao este mai dens și mai puțin dulce, deci mi-am permis să pun două straturi.
Stoarcem bine lămâile, cu storcătorul specific acestora.
Ce aș fi mai adăugat eu și coajă de lămâie, dar am renunțat de ceva vreme la acest ingredient din motive bine întemeiate.
Topim pe rând rahatul cu bucata de unt aferentă, amestecând continuu și strivind rahatul cu furculița, până devine omogen. Îl putem topi și la bain marie, dacă ne este teamă că se lipește.
Nu-i nimic dacă mai rămân și câteva bucățele de rahat mai măricele, prin cremă, dau bine ca aspect.
Ridicăm vasul de pe foc și adăugăm zeama de lămâie, amestecând continuu, până când aceasta pătrunde în cremă, iar crema devine omogenă.
Întindem crema imediat, așa fierbinte, peste foaia de napolitană, o acoperim cu următoarea foaie și așezăm o greutate peste ea, un tocător, o carte, etc.
Preparăm în același mod următoarea cremă, o întindem peste a doua foaie și tot așa până terminăm cele cinci creme.
Nu durează mult, câteva minute pentru fiecare cremă, 5-6, cam atât.
Cantitatea de zeamă din lămâie o punem după gust.
La crema cu cacao, am pus mai puțin, câte două linguri, iar la celelalte creme am pus câte trei linguri, pentru că erau mai dulci.
Înițial am vrut să pun zeama de la două lămâi, dar nu mi s-a părut suficientă și am recurs la a treia lămâie, însă cremele se gustă și pune fiecare cât consideră, nu trebuie o cantitate stas, că poate nu toți vor crema acrișoară.
Acoperim prăjitura cu o folie, așezăm o greutate peste ea și o dăm la rece pentru câteva ore, apoi o putem porționa și savura cu plăcere.
Cele două straturi cu rahat de cacao au dat un gust și un aspect mult mai plăcut napolitanei.
În rețeta originală nu se folosea rahat cu cacao și nici nu se separau cremele pe culori, dar mie mi s-a părut mai interesant așa.
În speranța că vă va plăcea rețeta mea de napolitane cu cremă de rahat și lămîie, vă urez spor la preparat și poftă bună la savurat!

 

Etichete: , ,
Comentarii
Maria Udrea
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
Arhive