Prăjitura Valurile Dunării mi-a atras atenția cu ceva ani în urmă, mai mult datorită aspectului plăcut al blatului, care chiar arată ca niște valuri, însă nu m-am încumetat s-o prepar până acum fiind altele pe listă înaintea ei.

Și să vă spun sincer, credeam că n-o să ne placă blatul, nefiind unul pufos ca de pandișpan, pe care noi îl preferăm, ci unul ușor umed.

Dar s-a dovedit să mă înșel, rețeta mea de prăjitură Valurile Dunării a primit notă maximă.

Pentru rețetă m-am inspirat de pe bucătăraș.ro, cu mici diferențe la cantitățile ingredientelor. Le-am potrivit așa cum am știut eu că-mi reușește prăjitura, din experiență.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 125 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 200 g unt(82% grăsime)
  • 100 ml lapte
  • 30 g cacao
  • 350 g făină
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 250 g vișine fără sâmburi
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 125 g făină
  • 200 g unt(82% grăsime)
  • un praf sare
  • Pentru glazură:
  • 250 g ciocolată amăruie(50% cacao)
  • 50 g unt
  • 1 linguriță lapte

Porții: 24

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 26/26 cm

Mod de preparare

Pentru blat, aducem, mai întâi, untul la temperatura camerei.
Mixăm ouăle cu un praf de sare, apoi cu zahărul și zahărul vanilat, adăugăm și untul moale, apoi, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt și laptele.
Va rezulta o compoziție mai groasă decât cea de pandișpan, pe care o împărțim în două părți egale
Întindem prima parte în tava tapetată cu hârtie de copt la bază și o nivelăm uniform.
În cea de-a doua parte adăugăm cacaua și o lingură de lapte, o omogenizăm și o întindem în tavă peste prima parte.
Înfigem vișinele din loc în loc și dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
Pentru cremă, amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat, diluăm amestecul cu puțin lapte, adăugăm făina și omogenizăm, apoi turnăm în fir subțire și restul de lapte, amestecând continuu, până la omogenizare.
Fierbem crema la foc moale, amestecând continuu, până se îngroașă.
Așezăm o folie alimentară direct peste cremă și o dăm la rece.
Rolul foliei direct peste cremă este de a nu mai permite cremei să facă acea crustă la suprafață, în timp ce se răcește.
Când este complet rece, o amestecăm cu untul moale și o întindem peste blatul de prăjitură răcit deja.
Dăm tava la rece până crema devine fermă.
Trebuie să ne iasă o cremă mai groasă decât la o prăjitură obișnuită, deoarece peste ea va mai fi și glazura de ciocolată și nu trebuie să alunece de pe blatul de prăjitură.
Pentru glazură, topim ciocolata împreună cu untul și laptele și o turnăm fierbinte, peste cremă, nivelând-o cu o spatulă, uniform.
Cu ajutorul unei furculițe, trasăm deasupra niște onduleuri simbolizând valurile.
Dăm din nou prăjitura Valurile Dunării la rece, până când ciocolata se va întări.
O porționăm cu un cuțit cu lama subțire, trecut prin apă fierbinte.
După cum v-am spus, chiar ne-a plăcut mult această prăjitură.
Blatul ușor umed, cu aromă de vanilie, cacao și vișine, crema de vanilie și glazura de ciocolată ușor amăruie, s-au combinat chiar perfect și ca gust, dar și ca aspect.
Albușurile rămase de la cremă, ar putea fi incluse în blatul prăjiturii.
Eu le-am folosit la niște chiftele, dar data viitoare sigur le voi include în blat și voi mări cantitatea de făină.

 

Etichete: , , , ,
Comentarii
Maria Udrea
Bine ați venit în căsuța mea virtuală! Mă bucur că i-ați trecut pragul și vă invit, cu mare drag, să lecturați postările mele! Sunt o persoană simplă și tot simplu gătesc, rețete mai mult cu specific țărănesc, așa cum le-am învățat de la bunica și mama mea. Mă mai inspir din când în când și de pe blogroll, sau din cărți de specialitate, pentru că îmi place să aduc și ceva nou în bucătăria mea și ador când îi surprind plăcut pe cei cărora le gătesc cu mare drag. M-aș bucura nespus să știu că rețetele mele pot fi sursă de inspirație în bucătăriile voastre!
delatte.ro
Galerie foto
Arhive